Modstand i EU mod ‘virkelig kørsel’ ved måling af forurening

De nuværende laboratorieprocedurer afspejler ikke mængden af forurening ved realistisk kørsel. Foto: Fagpressen.eu

Bilproducenter ønsker længere frist for obligatorisk testprocedure

Af Claus Djørup /MOTORMAGASINET
EU-kommissionen forsøger at få vedtaget en metode for måling af forurening ved person- og varebilers virkelige kørsel.

Miljøminister Kirsten Brosbøls (S) har instrueret de danske diplomater om at stemme ja, når EU-kommissionens komité for motorkøretøjer mødes mandag 26. januar.

Test har vist, at udledningen af NOx fra nye dieselbiler ved virkelig kørsel er i gennemsnit 7 gange højere end den værdi, der tillades ved typegodkendelse.

Derfor ønsker Kirsten Brosbøl, at den ny testmetode indføres hurtigst muligt for at nedbringe bilernes luftforurening. Imidlertid ønsker nogle autolande mere tid.

Ingen problemer med test af test
Der er almindelig opslutning til første fase, konstaterer Miljøministeriet.

Her defineres den ny test, og alle nye person- og varebiler, der ønsker at EU-typegodkendelse, skal gennemføre testen med henblik på at indsamle data ved realistisk kørsel.

Billande ønsker længere frist
Fase 2 møder modstand fra bilproducerende lande, som ønsker en længere frist. I denne fase indarbejdes en grænseværdi kaldet NTE (Not To Exceed) til testen, der bliver obligatorisk for alle nye biler, der sælges i EU.

Miljøministeriet forudser, at nogle lande fremsætter et alternativt forslag, der opdeler fase 2, så NTE gøres lempeligere i begyndelsen, og ikrafttrædelsen udskydes for den endelige NTE-værdi.

I fase 3 fastsættes grænser for partikler i den supplerende test ved virkelig kørsel. (Dj/250115)

Artiklen er oprindelig fra Motormagasinet

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets billeder og artikler må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.