EU åbner dør for Færøerne

Bergur Løkke Rasmussen: Forhandlinger efter sommerferien

Af Claus Djørup
– Der er hul igennem, siger EU-parlamentsmedlem Bergur Løkke Rasmussen (M/Renew) om Færøernes mangeårige ønske om at forhandle med EU om en ny handelsaftale.

EU-kommissionen har givet fuldmagt til, at udenrigstjenesten (European External Action Service, EEAS) kan indlede forhandlinger med Færøerne generelt om forholdet mellem EU og Færøerne og herunder en ny handelsaftale, oplyser Bergur Løkke Rasmussen til Fagpressebureauet.

Færøernes vanskeligheder med at komme i forhandlingskontakt med EU skyldes, at kommissionen har hænderne fylde.

Kalenderproblem
– Man kan have mange holdninger til, at kommissionen er optaget af andre ting end Færøerne. Der er en pointe i, at det atlantiske og arktiske betyder, at der er stigende fokus på Færøerne. Det handler om noget så banalt som at få møde med de rigtige kommissærer, sagde Morten Løkkegaard (V/Renew) ved et pressearrangement 9. juni.

– Der er ikke modvilje i kommissionen mod en ny handelsaftale med Færøerne, som jeg forstår det. Det er mere et spørgsmål om at kalendere til at mødes, tilføjede han.

Den nuværende handelsaftale er baseret på en positivliste over produkter, som Færøerne må eksportere til EU. Ønsket er mindst en negativliste, så færingerne frit kan eksportere alt hvad der ikke står på listen.

Erfaren forhandler
Bergur Løkke Rasmussen forventer, at forhandlingerne begynder efter sommerferien i Bryssel med Færøernes ny repræsentationschef i Bryssel, Elisabeth F. Rasmussen.

Hun blev udpeget til færøsk sendebud den 7. marts efter Elin Mortensen, der er vendt tilbage til en toppost i landsstyret i Tórshavn.

Elisabeth F. Rasmussen, 36 år og jurist, har arbejdet for landsstyreområdet for udenrigs- og erhvervsanliggender siden 2015. (130623)

Tidligere artikel: S-ordfører: Færøerne sætter selv kursen

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.