Retstilvalg kan føre til flere danske færølove

Sjúrður Skaale: Tilvalgsordning sender Danmark og Færøerne på kollisionskurs

Af Kaj Joensen, Det Færøske Nyhedsbureau
Det rummer udfordringer for rigsfællesskabet, hvis EU-retsforbeholdet ophæves, siger folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin (Socialdemokraterne)

Hvis Danmark stemmer ja til at ophæve EU-retsforbeholdet 3. december, kan det ende med, at Danmark sender egen lovgivning til Bruxelles. Alligevel kan Folketinget blive lovgivningsmagt på Færøerne. Det er en prekær konstruktion, påpeger Sjúrður Skaale.

Sjúrður Skaale tog emnet op i åbningsdebatten torsdag 8. oktober. Kort før havde han fået svar fra justistminister Søren Pind (V) om hvad der sker, hvis retsforbeholdet bliver ophævet og Danmark overgår til en tilvalgsordning.

– Hvis en dansk lov i sin helhed ophæves som følge af en EU-retsakt, kan der være behov for at sikre, at retstilstanden på Færøerne (og Grønland, red.) ikke påvirkes heraf. Dette kan ske gennem Folketingets
vedtagelse af love, der udelukkende gælder for Færøerne, hedder det i justitsministerens svar.

Lovgivning alene for Færøerne
Justitsministeriet siger også, at Færøerne kan – i det omfang det er muligt efter den færøske hjemmestyreordning – overtage et givet sagsområde.

Ifølge Sjúrður Skaale kan det ende med, at Folketinget laver love, som kun gælder for Færøerne, og – som Justitsministeriet også siger – bliver lavet efter ønske fra Færøerne.

Det færøske socialdemokratisk ledede landstyre har sat sig som mål at overtage udlændingeområdet samt person-, familie- og arveretten. Det støtter Sjúrður Skaale.

Stemmer danskerne ja til ophævelsen af EU-retsforbeholdet kan det føre til forandringer i rigsfællesskabet, siger han og henviser til, at Færøerne vil lave deres egen forfatning.

– Danmarks formentlige ophævelse af retsforbeholdet i EU kan nemt føre til, at der må findes nye ordninger mellem Danmark og Færøerne, siger Sjúrður Skaale. (KJ/170915)

www Justits- og udenrigsministeriernes notat om konsekvenserne for Færøerne af en eventuel omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning

Artiklen er oprindelig fra Sermitsiaq.gl

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale med skribenten. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.