Lagtinget vedtager indrejseforbud for grindebøller

Færinger vil ikke forstyrres i grindefangst. Foto: Fagpressen.eu

Sjúrður Skaale kritiserer udlændingepolitisk lagtingsbeslutning rettet mod Sea Shepherd

Af Kaj Joensen og Claus Djørup
De danske udlændingemyndigheder og paspoliti kan blive sat til at frasortere aktivister, der vil til Færøerne for at aktionere ulovligt mod grindefangst.

Det færøske landsstyre fik onsdag 3. december et flertal imod sig i Lagtinget i spørgsmålet om behandling af udenlandske grindebøller. Et stort flertal på 18 medlemmer mod 8 vedtog et beslutningsforslag fra Republikanerne (Tjóðveldi), der i praksis vil forbyde Sea Shepherds tilstedeværelse på øerne i grindesæsonen.

– Det er et populistisk forslag. Det er en lovgivning, der bliver svær at gennemføre. Det vil ikke være svært for privatpersoner at komme til Færøerne, selv om man støtter Sea Shepherd, siger det socialdemokratiske folketingsmedlem Sjúrður Skaale (Javnaðarflokkurin).

Sjúrður Skaale: Forbyd både og udstyr. Foto: Fagpressen.eu

Sats hellere på forbud mod aktivisters udstyr
Derimod tror han på forbud mod både og udstyr, der bruges til at sabotere grindedrab, for de kan ligestilles med våben.

Sjúrður Skaale anbefaler principielt danske myndigheder at følge færøske myndigheders ønsker, uanset om han er enig eller ej.

Enigt retsudvalg skærpede forslaget
Optakten til andenbehandlingen var en enstemmig udvalgsbetænkning fra Lagtingets retsudvalgs syv medlemmer, hvor de to største regeringspartier – Sambandspartiet og Folkeflokken – har flertal.

Udvalget skærpede tilmed det oprindelige forslag, der kan hindre aktivister i at rejse ind med det bevidste formål at genere grindefangster, skriver Sermitisiaq.

Lagtinget har 33 medlemmer, så flere koalitionsmedlemmer har stemt for. På Færøerne er landsstyremænd (ministre) ikke medlemmer af Lagtinget.

Der findes flere eksempler på, at landsstyret ignorerer vedtagne beslutningsforslag, så det er langtfra givet, at det udlændingepolitiske forslag kommer så langt, at den danske regering involveres. Det næste lagtingsvalg skal afvikles senest 28. oktober 2015.

1. maj 2015
“Lagtinget opfordrer landsstyret hurtigst muligt og senest den 1. maj 2015 at udføre de nødvendige lovændringer, således at der kan dannes et beredskab og en kampagne, som kan forhindre, at medlemmer af en forening og udstyr, som har til formål at udøve ulovligheder på Færøerne, kan true lovlig aktivitet på Færøerne,” hedder det i betænkningen.

Videre opfordres landsstyret at forelægge en redegørelse for at sikre information til det internationale samfund om konsekvenserne af ulovlig aktivitet og begrundelserne for de færøske myndigheders handlinger.

Specialstyrker holdt Sea Shepherd på afstand
Aktivisterne fra Sea Shepherd var på Færøerne i flere måneder i år og forsøgte flere gange at standse grindefangst i strid med færøsk lov.

Sea Shepherds tilstedeværelse medførte, at grindefangsten måtte foregå under tilsyn af specialstyrker fra Danmark.

Organisationen har været på Færøerne flere gange, men årets aktion ”Grindstop” har været den hidtil mest omfattende.

Indrejseforbud skal følges op med international information
Republikanerne med Høgni Hoydal i spidsen mener, at man kan nægte aktivisterne indrejse, fordi Sea Shepherd meddeler, at man vil bryde loven for at standse grindefangster.

– Årsagen til forslaget er den vedvarende kampagne, den offentlige truende og vedvarende aktivitet hos Sea Shepherd og andre, som har meddelt deres formål med ulovlig fremfærd for at blande sig i lovlige anliggender på Færøerne, hedder det i forslaget.

Lagmandens appel om tolerance

Lagtingsmedlemmernes holdning er en helt anden end lagmandens. Den 19. august manede han til besindighed.

– Ytringsfriheden og demonstrationsretten er forankret i grundloven og er en grundlæggende del af et velfungerende demokrati, erklærede lagmand Kaj Leo Holm Johannesen.

– Vi må respektere, at andre er uenige og kan fremføre deres synspunkter og protestere, så længe de holder sig indenfor lovens rammer. Det betaler sig ikke at overtræde andres grænser for at tvinge sine synspunkter igennem. Vi bør vise tolerance, pointerede lagmanden.

Seks aktivister udvist i et år
I de tre og en halv måned, som Sea Shepherd var på Færøerne i år, har de været meget synlige både til lands og til vands. De lokale kalder dem miljøterrorister.

Sea Shepherd var til stede under to afbrudte grindefangster.

Aktivisterne og de færøske myndigheder har hver sin forklaring til, hvorfor fangsterne blev afbrudt. Sea Shepherd tildeler sig selv æren, mens de færøske myndigheder siger, at dårligt vejr var årsagen.

33 grindehvaler blev slagtet i en grindefangst i september, hvor blev 14 aktivister anholdt. Seks af dem er blevet udvist fra Færøerne i et år.

Det anslås, at 300-400 aktivister har været på Færøerne i år i skiftende vagter. (Dj+KJ/041214)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder er redaktionelt materiale og må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.