Ida Auken forsvarer minkavlere mod EU-trussel

Ida Auken: Dansk minkavl skal ikke dreje nøglen om. Foto: Fagpressen.eu

EU-KOMMISSIONENS FORSLAG OM INVASIVE ARTER OMFATTER PRODUKTIONSDYR

Af Claus Djørup
EU-kommissionens forslag til forordning om bekæmpelse af invasive arter skaber usikkerhed for dansk minkproduktion, der er baseret på amerikanske mink.

Forslaget omfatter alene de mest 50 mest problematiske arter på EU-plan. Hvilke fastsættes først efter forordningens ikrafttrædelse, og det huer ikke miljøminister Ida Auken (SF).

– Der er en potentiel risiko for, at den amerikanske mink kommer med på EU-listen til sin tid. Det vil i givet fald betyde, at dansk minkavl skal lukke to år efter forordningens ikrafttræden. Med en årlig omsætning på 13 milliarder kroner og over 6000 berørte arbejdspladser vil det naturligvis være uacceptabelt for regeringen, erklærede Ida Auken i europaudvalget 6. december.

Hun går efter en ”mere afbalanceret og proportional tilgang” med mulighed for risikoafvejning. Bag disse ord ligger, at bekæmpelsen af invasive arter skal ske med fornuft og hensyn til omkostninger.

Videre skal listen over invasive arter udformes i en sædvanlig lovgivningsprocedure og ikke ved at give kommissionen bemyndigelse til at udstede såkaldte delegerede retsakter.

Endelig skal kommerciel produktion af invasive arter fortsat være mulig, så længe det sker under forsvarlige forhold.

– Dansk minkavl skal ikke dreje nøglen om som følge af forslaget, forsikrer Ida Auken. (Dj/091213)

Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.