Magnus Heunicke: Euro 7 er massivt udvandet
Af Claus Djørup
Danmark stemmer nej til kompromisforslaget om de nye motornormer – Euro 7 – i ministerrådet for konkurrenceevne mandag 25. september.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) indgår i et mindretal af lande, der forgæves forsøger at opretholde EU-kommissionens forslag.
– Det er ikke lykkedes at komme igennem med vore ambitioner, tværtimod. Vi har oplevet et massivt pres fra et flertal af medlemslande om at sænke ambitionsniveauet godt hjulpet på vej af en effektiv lobbykampagne fra bilindustrien. Det spanske formandskabs kompromisforslag er massivt udvandet i forhold til EU-kommissionens oprindelige forslag, erklærede den dybt skuffede Magnus Heunicke i europaudvalget fredag 22. september.
Barberet ned til Euro 6-niveau
– Det er så udvandet, at udledningsgrænseværdierne og testkravene er banket helt ned på Euro 6-niveau, altså det eksisterende niveau. Vi står med et ekstremt uambitiøst resultat, der ikke vil få nogen reel effekt på luftforureningen i EU. Det ligner ‘green washing’. Danmark har ikke interesse i at legitimere et sådant uambitiøst resultat, tilføjede han.
Det vil gøre det vanskeligere for EU at opfylde dels det kommende luftkvalitetsdirektiv særligt i byerne, dels på sigt WHO’s luftgrænseværdier, advarer den danske miljøminister.
Nogle nye elementer er dog bevaret. Det er krav til batteriers holdbarhed og partikelkrav til dæk og bremser.
Fremtvinge udskiftning på anden måde
Der er bred opbakning til til beslutningen om at stemme nej bl.a. fra EU-ordførerne Kim Valentin (V) og Marianne Bigum (SF).
Christian Friis Bach (R ) og Alexander Ryle (LA) opfordrer til alternative måder at accelerere udskiftning af gamle biler med renere biler. Sidstnævnte foreslår lavere registreringsafgift og skrappere miljøzoner, der kunne rykke dagsordenen uden om EU.
Bilklub dominerer i EP
EU-parlamentets flertal lader til at være på linje med ministerrådets flertal.
Det er tvivlsomt, om der overhovedet kommer konkrete forbedringer i Euro 7, når Enhedslistens EU-parlamentsmedlem, Nikolaj Villumsen (EL, GUE/NGL), vurderer forhandlingerne. Han frygter ligefrem forringelser i forhold til Euro 6.
Tjekken Alexandr Vondra fra den nationalkonservative gruppen ECR er hovedforhandler.
– Han spiller med lukkede kort og er meget lidt inddragende over for venstre side af salen inklusive socialdemokraterne. Noget af det, han har lagt op til, er dårligere end Euro 6, siger Nikolaj Villumsen, som er stedfortræder i ENVI (miljøudvalget).
Trods fossilforbuddet for nye lette køretøjer i 2035 vil Euro 7 betyde meget for bilparken mange år endnu, bl.a. grænseværdier til dæk- og bremsepartikler, understreger han.
Ny bilteknologi overlades til USA og Kina
Det dybt tragiske ved udhulingen af Euro 7-forslaget er, at USA og Kina vinder konkurrencen om fremtidens grønne arbejdspladser. Uden krav til den europæiske bilindustri bliver det ikke europæiske biler, som kan leve op til standarder for luftkvalitet i byerne, anfører Nikolaj Villumsen.
– Det ser sort ud. Det er de store lande, som har bilindustrier, og hvor der kan være kortsigtede profitinteresser og lobbyisme på spil, som kan gøre det svært, men vi kæmper til det sidste på plenaren, hvis det ikke lykkes at komme igennem med noget i forhandlingerne, slutter Nikolaj Villumsen.
Flere fossillastbiler i 2040
Bergur Løkke Rasmussen (M/Renew), som er medlem af TRAN (transportudvalget) og forhandler på forslaget om CO2-krav til tunge køretøjer.
Her har EU-parlamentets største gruppe, det konservative EPP, med hjælp af en del af hans egne linerale gruppefæller stemt igennem, at andelen af nye grønne lastbiler i 2040 skal være 75 pct. frem for 90 pct., mens han selv foreslår 100 pct. eldrevne køretøjer på linje med Danmarks og Beneluxlandenes holdning.
Desuden ønsker flertallet i TRAN at udvide definitionen på grøn lastbil bl.a. ved at skifte nulemission ud med lavemission.
– Jeg stemte imod, fordi kompromisset var at gå mere eller mindre tilbage til Euro 6-standarder. Jeg er ikke forhåbningsfuld i, at det bliver meget mere ambitiøst i plenaren, men jeg tror på, at vi kan lande tættere på EU-kommissionens oprindelige forslag end de konservative ting fra transportudvalget, slutter Bergur Løkke Rasmussen.
Importører imod skærpelser
Et par danske høringsparter er imod regeringens holdning. De Danske Bilimportører er ligesom ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) forslag meget kritiske over for skærpelser af emissionsgrænser. De eksisterende Euro 6-normer har allerede medført så lave udledningsniveauer, at de dårligt kan måles.
Bilbranchen/DI støtter, at man stopper udviklingen af forbrændingsmotoren. Bilfabrikanterne bør nemlig fokusere på udvikling af nulemissionsteknologier frem for at justere på forældet teknologi.
Sidste skærpelser før fossilforbud
Den nuværende Euro 6 for person- og varebiler og Euro VI for lastbiler erstattes af Euro 7 samler reguleringen i én forordning.
Det er den sidste euronorm for biler med forbrændingsmotorer, da der indføres forbud mod markedsføring af nye benzin- og dieseldrevne personbiler i 2035, mens fossildrevne lastbiler udfases i et langsommere tempo. Med andre ord vil der stadig køre fossilbiler i 2050, hvor CO2-reduktionen skal være 100 procent eller mere. (Dj/230923)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.