Venstre springer i snusmål

Simon E. Ammitzbøll: Snusforbud kriminaliserer almindelige mennesker. Foto: Fagpressen.eu

Konservative og Venstre splittet i EU-sag om parlamentarisk skik

Af Claus Djørup
Venstre lægger sig fladt ned i sagen om snusforbud, fordi regeringen har gjort det ved EU-domstolen strid med folketingsflertallet.

– Sagen er tabt, fordi der blev opgivet på forhånd, konstaterede sundhedsordfører Sophie Løhde (V) tirsdag 3. februar ved førstebehandlingen af sundhedsminister Nick Hækkerups (S) lovforslag om “forbud mod salg af løs snus og lignende tobaksprodukter i Danmark”.

Det konservative Folkeparti har den modsatte holdning af Venstre. Lars Barfoed (K) ønsker en reel retssag ved EU-domstolens for at få afprøvet fortolkningstvisten. Derfor stemmer Konservative nej tillige med Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance.

EU-kommissionen stævnede Danmark i efteråret på baggrund af en fortolkningsændring, der efter 20 år gjorde salg af løs snus ulovligt i Danmark.

Regeringen ignorerede pålagt mandat
I sit svarskrift fra 19. december 2014 gav regeringen kommissionen medhold – tog bekræftende til genmæle – trods flertallets markeringer, at den danske praksis angående løs snus ikke var i strid med EU-retten. Herefter ser Sophie Løhde ingen mulighed for at vinde sagen og vil altså ikke vente på den endelige dom.

– Regeringen har ikke forfægtet mandatet, som den fik i europaudvalget, og opgav forlods, sagde Sophie Løhde om forhandlingerne om det nu vedtagne, reviderede tobaksvaredirektiv, der træder i kraft næste år.

– Venstre er imod et forbud, men alligevel stemmer Venstre for. Det er ikke kun regeringen, der har givet op. Det er også Venstre, lobhudlede erhvervs- og sundhedsordfører Stine Brix (EL).

– Jeg er glad for, at Venstre er kommet ned fra det høje træ, for intet er anderledes end for et år siden, sagde sundhedsordfører Özlem Cekic (SF).

Folkelig snusfornuft
Sundhedsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) satser på, at en ny regering efter folketingsvalget dropper serviliteten over for Bruxelles og trække svarskriftet fra 19. december tilbage.

– Det er ærgerligt, at Venstre ikke holder ved, sagde han og fornøjede sig med, at S og V endnu engang gør EU til grin.

Ifølge lovforslaget indføres et fuldstændigt forbud mod salg af snus til oral indtagelse i Danmark per 1. januar 2016.

– Man kan købe det ulovlige portionssnus overalt, og det vil man også kunne gøre med løs snus. Man kriminaliserer altså almindelige mennesker, som fornuftigvis vil finde løsninger. Det gør folk jo, når vi går amok herinde og træffer tåbelige beslutninger, sagde Simon Emil Ammitzbøll. (Dj/040215)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.