Slovakisk folkeafstemning med lille valgdeltagelse

Hver femte slovak stemte ja til værdipolitiske stramninger, mens endnu flere stemte indirekte nej ved at blive væk. Skærmdump fra TA3

Kirkekonservative mobiliserede få mod homoseksuelle

Af Kristin Haulik og Claus Djørup
Folkeafstemningen i Slovakiet lørdag 7. februar bliver ikke politisk godkendt trods kæmpe ja-procenter til de kirkekonservatives tre spørgsmål om definition af ægteskab, etkønsparsadoption og seksualundervisning.

Valgdeltagelsen lå nemlig langt under forfatningens krav om mindst 50 procent. Valgdeltagelsen var 21,4 %, oplyser Dennikn.sk.

De tre spørgsmål fik følgende ja/nej-procenter:
1. Ægteskabsdefinition: 94,5 – 4,1
2. Samkønsparsadoption: 92,4 – 5,5
3. Seksualundervisning: 90,3 – 7,3

Det kirkekonservative borgerinitiativ AzR kan påberåbe sig en stor sejr på papiret, da over 90 procent af stemmerne blev sat i de tre ja-felter.

For modstanderne gjaldt det om at blive væk for ikke at hjælpe ja-siden med at opfylde forfatningens quorumregel om mindst 50 procent valgdeltagelse. Derfor kan de påberåbe sig en sejr ved at henvise til, at ja-siden kun kunne mobilisere en femtedel af vælgerkorpset for at tilbagerulle rettigheder for homoseksuelle

Nej-sidens styrke skal tælles blandt alle de vælgere, som blev væk samt de omkring 5 procent, der satte kryds ved nej.

Man skal dog ikke regne med, at knap 80 procent er på nej-siden. Slovakiet er kendt for temmelige lav valgdeltagelse. På sin vis fik de kirkekonservative en sejr ved at kunne mobilisere flere end de 13 procent ved EU-parlamentsvalget.

De toneangivende i EU-parlamentet og EU-kommissionen kan ånde lettet op. Slovakiet tumler ikke ind i debatten om “rule of law” og københavnskriterier med et illiberalt initiativ.

Dagen før distancerede et flertal i det polske parlament sig fra den katolske højrefløj ved at ratificere en international konvention om beskyttelse af kvinder mod vold.

Præsident Andrej Kiska, som ja-kampagnen brugte som blikfang ligesom Vatikanstatens overhoved, stemte alene to timer før valglokalernne lukkede. Han var skuffet over det, som folkeafstemningen har bragt Slovakiet. Han havde i øvrigt travlt med at vende tilbage til sine gæster og bebudede en udtalelse mandag. (Dj/080215)

Kristin Haulik er oversætter.

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.