Venstre bevarer sine fire mandater i EU-parlamentet

Karen Ellemann på valgnatten. 13 dage senere satte hendes nordiske udnævnelse en rokade i gang. Foto: Fagpressen

Erik Poulsen fra Stadil siger ja til at afløse Linea Søgård-Lidell

Af Claus Djørup
Venstre undgår at miste et af sine fire mandater i EU-parlamentet (EP) til enten Danmarksdemokraterne eller Konservative.

Erik Poulsen fra Stadil siger nemlig ja til at overtage Linea Søgaard-Lidells mandat. Han er 3. stedfortræder.

Han går også efter at overtage hendes udvalgsposter vedrørende klima og miljø samt økonomi og finanssektor. De to udvalg er ENVI (miljø, folkesundhedog fødevaresikkerhed) og ECON (økonomi- og valutaudvalget).

– Det er begge super interessant for mig. Den grønne omstilling er omdrejningspunkt i mange ting, siger Erik Poulsen.

Karen Ellemann nedlægger mandat
Kim Valentin havde ellers som 2. stedfortræder sagt ja til at rykke til Bryssel og Strasbourg, men han vælger at springe tilbage til folketinget som stedfortræder for Karen Ellemann, der udnævnes til generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Bergur Løkke Rasmussen, som er 1. stedfortræder, overtager Søren Gades plads i EP.

Slut i sensommeren 2024
Erik Poulsen har meddelt, at han ikke genopstiller ved EP-valget i maj 2024, og tanken er, at han skal tilbage til sit gamle job.

Han har været udmeldt af Venstre af arbejdsmæssige årsager, men meldte sig ind omkring folketingsvalget i Stadil-Vedersø Venstre.

Udmeldelsen skyldtes, at han i sit nye job hos Landboforening Fjordland ikke ville ses som politisk kandidat i indkøringsfasen, når han mødte politikere fra andre partier.

– For at have en fuldstændig ren tavle ville jeg gerne kunne sige til dem, at ”det er meget muligt, at jeg har været optillet til europaparlamentet, men nu er jeg ikke engang medlem af partiet,” forklarer Erik Poulsen, som meldte sig ind i Venstre som 17-årig.

Godkendelser onsdag
Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell samt Peter Kofod Poulsen (DF) godkendes formentlig som folketingsmedlemmer onsdag 16. november.

I samme ombæring kunne de tre nye EU-parlamentsmedlemmer blive godkendt. Den tredje er Anders P. Vistisen (DF).

EP’s næste plenarmøde begynder mandag 21. november i Strasbourg.

Partihoppere
De næste stedfortrædere på Venstres EP-liste er to partihoppere.

Charlotte Munch er valgt til folketinget for Danmarksdemokraterne, og det århusianske byrådsmedlem Theresa Blegvad er blevet konservativ.

To topposter til Venstre
Fung. statsminister Mette Frederiksen (S) meddelte mandag (14. november), at Karen Ellemann tiltræder stillingen som ny generalsekretær for Nordisk Ministerråd i begyndelsen af januar 2023 efter finnen Paula Lehtomäki.

Karen Ellemann er det eneste genvalgte medlem fra det gamle præsidium, så under den snart afsluttede interregnum forestår hun formandshveret i den daglige forretningsførelse.

Det er anden gang inden folketingsåbningen i morgen (tirsdag 15. november), at en Venstremand udpeges til en fremtrædende post. Søren Gade vælges formentlig til folketingsformand. (Dj/141122)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.