Halvdelen af Venstres gruppe rejser hjem

Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti følger med to Venstrefolk hjem til Christiansborg. Foto: Fagpressen.eu

Venstres vælgerfyrede EU-ordfører rykker til EU-parlamentet

Kim Valentin rykker til EU-parlamentet efter en periode som EU-ordfører. Foto: Fagpressen.eu

Af Claus Djørup
Linea Søgaard-Lidell (V) og Kim Valentin (V) bytter gårde.

EU-parlamentsmedlemmets valg i Københavns Storkreds betyder, at hun nedlægger sit hverv som medlem af EU-parlamentet (EP) til fordel for et kontor på Christiansborg.

Til gengæld overtager Kim Valentin, der ikke blev valgt i Københavns Omegn Storkreds, det ledige EP-sæde. Han er 2. stedfortræder efter valget til EU-parlamentet i 2019.

1. stedfortræder er Bergur Løkke Rasmussen (V), som overtager Søren Gades (V) EP-plads.

Linea Søgaard-Lidell blev Venstres fjerde og Danmarks 14. MEP, da Storbritannien trak sig ud og nogle af tomme pladser blev fordelt til de resterende 27 lande.

Uenige om klima
Man kan forudse nogle skarpe debatter i Venstres folketingsgruppe om klima mellem Søren Gade og Linea Søgaard-Lidell.

De stemte onsdag 6. juli vidt forskelligt til et klimaforslag, nemlig om atomkraft og naturgas kan betegnes som grønne og bæredygtige investeringer i den såkaldte taksonomi, der indeholder betingelserne for at kalde en investering grøn.

Søren Gade stemte nej, Linea Søgaard-Lidell stemte ja, mens gruppeformand Morten Løkkegaard (V) og Asger Christensen (V) stemte blankt.


Anders P. Vistisen genindtræder i EU-parlamentet. Foto: Fagpressen.eu

MEP-veteran vender tilbage for DF
En tredje dansker opgiver sin plads i EP i forbindelse med folketingsvalget den 1. november.

Peter Kofod Poulsen (DF) vender hjem og overladet pladsen til Anders Vistisen (DF), som var MEP før valget 26. maj 2019 (ikke at forveksle med folketingsvalget 5. juni 2019).

Fem udskiftninger siden valget i 2019
Det med at rende af pladsen nede i Bryssel/Strasbourg ses ofte.

Spidskandidat Jeppe Kofod (S) forlod EU-parlamentet til fordel for posten som udenrigsminister ved dannelsen af S-regeringen, og Karsten Hønge (SF) nægtede at tage imod valget, så Kira Marie Peter-Hansen (SF) trådte til.

Eksradikal forbliver
Derimod holder Karen Melchior fast i sin plads i EU-parlamentet og er medlem af Renew, selv om hun har meldt sig ud af Det radikale Venstre på grund af intern uro om hendes person inklusive opfordring til at overlade pladsen til en suppleant.

Det næste EP-valg foregår om halvandet år i maj 2024.

EU-parlamentet tillader hverken orlov med indkaldelse af stedfortræder – heller ikke barselsorlov – eller dobbeltmandat.

Europaudvalget
Folketingets europaudvalg skal have ny formand, Eva Kjer Hansen (V) blev ikke genvalgt.

Foruden Kim Valentin mistede EU-ordførerne Katarina Ammitzbøll (K) og Anne Sophie Callesen (R) samt tidligere EU-ordfører Rasmus Nordqvist (SF) deres pladser.

I den forrige valgperiode var Moderaterne, Liberal Alliance og Alternativet ikke repræsenteret i udvalget. Det vil ændre sig sig i hvert fald for de to første partiers vedkommende.

Blandt de genvalgte EU-ordførere er Alex Ahrendtsen (DF), Peter Seier Christensen (NB), Hans Kristian Skibby (DD), Anne V. Berthelsen (SF) og Søren Bo Søndergaard (EL) samt næstformand Henrik Møller (S).

Folketinget nedsætter nye europaudvalg onsdag 16. november. (Dj/031122)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.