Topmøde med fåmælt statsminister

Lars Løkke Rasmussen til to TV2-hold: Helle Thorning-Schmidt er stadig statsministeren og skal repræsentere Danmark på EU-topmødet. Foto: Fagpressen.eu

Helle Thorning-Schmidt lader de andre diskutere Exit, Grexit og Brexit

Af Claus Djørup
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager i EU-topmødet i Bryssel, der begynder torsdag 25. juni kl. 16, uden at sige meget hverken om Middelhavsflygtninge, Grækenland eller Storbrianniens ønske om genforhandling.

På et møde i Statsministeriet onsdag 24. juni fik hun partiernes og i særdeleshed den formentlig kommende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) opbakning til sin topmødedeltagelse.

Den kongelige undersøger understreger det formelle forhold, at Helle Thorning-Schmidt er statsminister. Han er tryg ved, at hun repræsenterer Danmark på topmødet. Danmark vil ikke være tjent med en tom stol: – Vi ser ret ens på tingene.

De første to uger efter valget er der et tomrum uden folketing, så den sædvanlige forelæggelse i udenrigsnævnet og europaudvalget blev henlagt til Statsministeriet onsdag 24. juni.

EU-topmødet bliver Helle Thorning-Schmidts sidste som statsminister. Foto: Fagpressen.eu

Tilbageholdende
“Da regeringen agerer som forretningsministerium, vil statsministeren indtage en tilbageholdende position på topmødet. Statsministeren vil således alene gå ind i drøftelserne, hvis der er danske kerneinteresser på spil, og det i øvrigt står klart, at der ikke blandt Folketingets partier er et flertal imod positionerne på disse spørgsmål,” hedder det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

“Konkret forventer statsministeren på topmødet at understrege, at Danmark på grund af retsforbeholdet ikke er omfattet af EU-retlige beslutninger om asyl og indvandring.”

“Under drøftelsen om styrkelse af den Økonomiske og Monetære Union kan der blive behov for at understrege, at processen bør være åben og gennemsigtig for ikke-eurolande, og at sager, der vedrører alle EU-medlemslande, fortsat skal besluttes af alle 28 medlemslande,” slutter Statsministeriet.

Blå aftale om velfærdsturisme
Kristian Thulesen Dahl (DF) fik ikke igennem, at Danmark udtrykkeligt indskiber sig i den britiske premierminister David Camerons oplæg til genforhandling om sociale ydelser, selv om blå blok indgik en aftale om det i valgkampen.

Den fungerende statsminister vil indskrænke sig til at understrege, at man skal vise imødekommenhed over for Storbritannien, da det er i alle interesse, at landet forbliver medlem af EU.

Aftalen eller fælles udmelding, som de to EU-positive partier Venstre og Konservative lavede 11. juni med de to EU-negative partier Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, handler om at gøre det sværere for udenlandske EU-borgere at få ret til danske velfærdsydelser såsom børnepenge, kontanthjælp og dagpenge.

Den sværere adgang til velfærdsydelser kom ikke med i den fem EU-positive partiers aftale 10. december 2014 om retsforbeholdsafstemningen på grund af Det radikale Venstres modstand.

Derefter drev de røde og blå EU-partier stadig længere fra hinanden gennem vinteren og foråret i spørgsmålet om velfærdsturisme.

Ungarn suspenderer central EU-aftale om flygtninge
To døgn før topmødetdebatten om Middelhavsflygtningestrømmen og EU-kommissionens forslag til fordelingsplan meddelte Ungarns højrepopulistiske regeringschef Viktor Orbán, at han suspenderer Dublin-forordningen og afviser at tilbagetage returnerede flygtninge.

Dette punkt blev kun periferisk berørt på mødet i Statsministeriet, erfarer Fagpressebureauet.

Viktor Orbán vil opføre et fire meter højt hegn langs grænsen til Serbien for at holde indvandrere ude.

Dansk minister: Flygtninge- og asylpolitikken ligger fast
Danmark holder sig striks til Dublin-forordningen, der fastsætter, at EU-lande ikke kan videresende flygtninge til andre EU-lande.

Den 16. juni – to dage før folketingsvalget – deltog justitsminister Mette Frederiksen (S) i retsministerrådsmødet i Luxembourg til at fastslå i hvert fald over for den danske presse, at Danmark fortsat selv skal stå for asyl- og flygtningepolitikken.

Der er ikke opbakning til en obligatorisk fordelingsnøgle af flygtninge, opsummerede hun mødet med sine EU-kolleger om Middelhavsflygtningene.

Den mellemstatslige “International Organization for Migration” (IOM) med hovedkontor i Genève offentliggjorde 23. juni en rapport om antal flygtninge/migranter og deres ruter. (Dj/250615)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.