EU-ordfører: Borgerdrevne forslag er bedre end folkeafstemninger
Af Claus Djørup
Det ny parti “Alternativet” med ni folketingsmedlemmer kan regnes til den EU-positive fløj. Partiets første melding er ja til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.
– Det er fint at fremrykke folkeafstemningen fra marts til december, siger EU-ordfører Rasmus Nordqvist (Å) i en kommentar til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) initiativ.
Alternativets politiske ledelse har endnu ikke taget stilling til de øvrige forbehold. Personligt mener Rasmus Nordqvist, at retsforbeholdet burde afskaffes.
Ellers skorter det bevidst på håndfaste meldinger fra Rasmus Nordqvist, som indgår i gruppeledelsen sammen med partistifteren Uffe Elbæk og Josephine Fock. EU-politikken er nemlig under udvikling i partiets laboratorier. Derfor må man vente til begyndelsen af oktober på partiets holdning til eksempelvis bankunionen.
Samarbejde og selvstændighedRasmus Nordqvist, 39, underviser i bæredygtig mode. For et år siden rykkede han fra designskolen i Kolding til Esmod Berlin (École supérieure des arts et techniques de la mode).
– Det er afgørende for vores visioner om en bæredygtig udvikling, at vi samarbejder med andre lande. Det gør vi gennem EU. Så det er helt centralt for mig, siger Rasmus Nordqvist.
– Vi skal have både tæt samarbejde og stærk selvstændighed. Der er beslutninger, der tydeligt skal ligge i EU, og andre ting skal selvfølgelig ud i medlemslandene. Vi skal stadig kunne rykke frem i Danmark i forhold til vores miljøpolitik osv.
– Personligt er jeg ikke føderalist, men jeg har den holdning, at hvis EU ikke eksisterede, skulle vi opfinde det.
Sovepude
Han er skeptisk over for at kaste EU-emner ud til folkeafstemning efter grundlovens § 42 om 60 underskrifter. I givet fald kunne Alternativet ellers erstatte Liberal Alliance, hvis Dansk Folkeparti og Enhedslisten står og mangler ni underskrifter til et sådant initiativ.
– Jeg er ikke afvisende over for flere folkeafstemninger, men jeg er bekymret for, at folkeafstemninger bliver en sovepude i forhold til at inddrage flere i beslutningsprocessen. Man har ikke nødvendigvis en mere nuanceret diskussion blot fordi man har en folkeafstemning, siger Rasmus Nordqvist.
– Vi er i gang med at skabe vores EU-politik. Indtil videre siger vi, at vi har brug for tætte internationale samarbejder specielt med EU, men vi ser også tydeligt behov for et mere progressivt EU.
– Ligesom der skal skabes forandringer i det danske samfund, skal der også åbne op for at skabe en langt mere levende organisering af EU, så vi får et langt mere inddragende og involverende EU. Der er beslutninger, der skal ligge hos EU, og andre skal ud til medlemslandene.
Finsk model for borgerinitiativer
Det er en henvisning til Uffe Elbæks beslutningsforslag B36 og B47 i sidste folketingssamling om at indføre et borgerinitiativ efter finsk model kaldet “Åbent Ministerium” (Avoin ministeriö, Open Ministry).
Forslaget om borgerdrevne forslag går ud på, at 50.000 digitale vælgersignaturer kan sende et beslutningsforslag til behandling i folketingssalen.
Folkeafstemninger kan være et redskab, men borgerdrevne forslag skaber en større involvering uden at give køb på det repræsentative demokrati, mener Rasmus Nordqvist.
Regeringsprogram mangler social dumping
Venstres regeringsprogram indeholder aftalen fra 11. juni mellem de fire borgerlige partier om velfærdsturisme. “EU skal ikke være en social union” lyder overskriften.
– Man har også børnepenge i andre lande. Mange danskere benytter sig også af den fri arbejdsmarkedets bevægelighed og modtager sociale ydelser i andre lande i Europa. Der er behov for en nuancering, siger Rasmus Nordqvist.
Han efterlyser analyser af, at velfærdsturisme er et reelt problem.
– Social dumping er ikke nævnt. Man kan ikke snakke om sociale ydelser uden at snakke om den anden side, der handler om, at folk fra andre EU-lande selvølgelig skal arbejde under danske arbejdsvilkår og overenskomster i Danmark, slutter Rasmus Nordqvist. (300615)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.