Sverige stævner EU-kommissionen for smøl med kemikalieregulering

15 giftprodukter til prydhaver fjernes fra butikshylderne. Foto: Fagpressen.eu

Udfasning af hormonforstyrrende stoffer afventer EU-grænseværdier

Af Claus Djørup
Sveriges regering stævner EU-kommissionen for EU-domstolen for forsømmelse angående udarbejdelse af kriterier for hormonforstyrrende stoffer.

– Det er afgørende for EU’s biocidforordning og andre forskrifter vedrørende kemikalier, at EU-kommissionen hurtigst muligt beslutter sådanne kriterier for at sikre et højt niveau for menneskers sundhed og miljøet. Uden disse kriterier er det meget svært at begynde en udfasning af hormonforstyrrende stoffer i denne type produkter, erklærer miljøminister Lena Ek i en pressemeddelelse.

– Medlemsstaterne skal have ret til at forbyde visse hormonforstyrrende stoffer, der påvirker menneskers sundhed og udgør en risiko for miljøet. Vi er nødt til at sætte foden ned og presse kommissionen. Videnskab og sundhed skal komme først, supplerer EU-minister Birgitta Olsson om den svenske regeringsbeslutning torsdag 22. maj.

Miljøkommissær Janez Potočnik siger til Europaportalen.se, at kommissionen først må færdiggøre en ordentlig konsekvensanalyse.

Kirken Brosbøl fjerner havegifte fra supermarkedshylder
Herhjemme fjernede miljøminister Kirsten Brosbøl (S) yderligere seks havesprøjtemidler fra dagligevarehandlen med begrundelsen, at “de måske kan medføre en lille sundhedsrisiko for børn, der leger på græsplæner, som kort forinden er blevet sprøjtet med midlerne”.

Siden sin tiltrædelse har Kirsten Brosbøl fjernet i alt 15 af 21 produkter fra markedet, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse fredag 23. maj. (Dj/240514)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.