EP-noter: Nej-listen samler beviser mod Coloplast

Rina Ronja Kari: Danske job skal ikke flyttes til andre lande for EU-penge. Foto: Fagpressen.eu

Af Claus Djørup
TV2 og Fagbladet (3F, red.) har bragt flere afsløringer af, hvordan danske virksomheder som LM Wind Power og Coloplast bruger EU-støtte til at flytte arbejds-pladser ud af Danmark, noterer Folkebevægelsen mod EU i en pressemeddelelse og fremhæver MEP Rina Ronja Karis (N) indsats for at tvinge EU-kommissionen til en undersøgelse.

Samtidig bryster nej-bevægelsen sig af at have fået vedtaget noget i EU-parlamentet.

– Jeg er i gang med at samle al den dokumentation, der skal til, så kommissionen ikke kan afvise at se på sagen. Der er i mit sind ingen tvivl om, at mange virksomheder har brugt EU-støtten til at udflytte arbejdspladser, selv om det er ulovligt. I foråret lykkedes det Folkebevægelsen at få vedtaget, at også støtte under 50 millioner euro kunne blive undersøgt, skriver Rina Ronja Kari. (Dj/220514)

Torsdag 22. maj: LO Ungdoms kampagnefilm på spanden
LO Ungdom forsøger med egne ord at råbe vælgerne op i en kort, pruttende valgfilm https://www.facebook.com/photo.php?v=696009127129395

”En kynisk, borgerlig politiker, undrende tilhørere – og vildt dårlig lugt …. Se LO Ungdoms valgfilm til Europa-Parlamentsvalget på søndag. Advarsel: Den er ikke for sarte sjæle. Vi prøver bare med humor at fortælle, at der er forskel på kandidaterne. Nogle kæmper for lønmodtagernes rettigheder. Andre gør ikke,” skriver LO’s ungdomskonsulent Kasper Sand Kjær i en pressemeddelelse. (Dj/220514)

Onsdag 21. maj: Havnerundspørge med fem spidskandidater
Siden Anne E. Jensens (V) udtræden af EU-parlamentets transportudvalg har det knebet med en intensiv, dansk dækning af TRAN. Danske Havne forsøger via spalteplads i sit nyhedsbrev at fange kandidaters opmærksomhed for EU-transportpolitik. Ingen srpinger dog i mål med en erklæring om at gå bevidst efter et sæde i udvalget.

– EU er bygget på et fundament om at nedbryde værn og barrierer i handlen mellem EU-landene, og derfor er det fuldstændig uacceptabelt, at visse EU-lande giver ulovlig og indirekte støtte til deres havne og andre erhverv. Her må vi i EU tage fat og bekæmpe al form for ulovlig og indirekte statsstøtte. Det gælder for havnesektoren, for landbruget og andre erhverv, erklærer Ulla Tørnæs (V), som i anden sammenhæng har forsikret om sin interesse for landbrugsudvalget

– Jeg er meget interesseret i det transportpolitiske område, og især i at forbedre forholdene for de kollektive transportformer, så vi kan få mere og bedre grøn transport. Havnene i Nordeuropa skal fortsat være konkurrencedygtige og det mener jeg blandt andet kan fremmes gennem EU’s støttemidler, siger Jeppe Kofod (S), som altså ikke kan citeres for at være interesseret i en plads i TRAN.

– Lige konkurrencevilkår betyder selvfølgelig øget fokus på gennemsigtighed og ens regler i forhold til statsstøtte. Det vil jeg og mine eventuelt nyvalgte kolleger fra DF i Europa-Parlamentet naturligvis arbejde for. På EU-plan er det utrolig vigtigt, at Danmark har haft succes med at sikre sig EU-støttemidler til en stribe af de store infrastrukturprojekter, som gennemføres i disse år, siger Morten Messerschmidt (DF), som erhvervslivet ikke regner for et indflydelsesrigt medlem af EU-parlamentet.

– Det er nødvendigt at kæmpe for lige konkurrencevilkår inden for EU, og det indebærer et opgør med den ulige konkurrence og statsstøtte til havne i udlandet, pointerer Bendt Bendtsen (K), som har gjort sig bemærket som energipolitiker i den forgangne periode og i øvrigt sluttede valgperioden med en tale i plenum, hvor han udfordrede den østrigske modstand mod større lastbiler.

– Kommissionens initiativer vedrørende bl.a. lettelser af toldbehandlingen for skibe er et meget centralt spor at følge, slutter Christina Egelund (LA).

Rina Ronja Kari (N), Margrete Auken (SF) og Morten Helveg Petersen (R) er ikke repræsenteret i rundspørgen. (Dj/210514)
__
Mandag 19. maj: Enhedslisten foreslår Kina-kritisk folketingshøring
Enhedslistens udenrigsordfører og kandidat for Folkebevægelsen mod EU, Christian Juhl, udfordrer den danske Kinapolitik. Han vil foreslå udenrigsudvalget at arrangere en høring om Tibet på Christiansborg.

– I takt med, at de danske økonomiske interesser i Kina er steget, har den danske regering helt droppet sin kritik af Kinas brutale undertrykkelse af den tibetanske befolkning, skriver Christian Juhl i en pressemeddelelse efter sit møde mandag 19. maj med dr. Lobsang Sangay fra Tibets eksilregering.

-Jeg støtter helhjertet op om tibetanernes krav om selvbestemmelse. Jeg opfordrer den danske regering til at tage initiativ til at mødes med Tibets åndelige leder, Dalai Lama. Menneskerettigheder skal i dansk udenrigspolitik vægte højere end erhvervs- og handelsinteresser, skriver Christian Juhl. (Dj/190514)

Søndag 18. maj: Åbent brev til statsministeren om rejsecirkus
Fem nuværende EU-parlamentarikere samt en spidskandidat fra fire partier og lister trækker en gammel traver om det traktatfæstede parlamentssæde i Strasbourg frem i et åbent brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Venstre, Konservative, SF og Folkebevægelsen mod EU opfordrer statsministeren til at tage det bekostelige rejseri mellem EU-parlamentsbygningerne i Strasbourg og Bryssel op på det næste EU-topmøde.

– Vi beklager, at man under det danske formandskab i foråret 2012 fuldstændigt undlod at adressere denne problemstilling, og vi skal indtrængende opfordre dig til at tage det op på det førstkommende topmøde. Kun Rådet har mulighed for at bringe EU’s rejsecirkus til ophør, skriver MF Ulla Tørnæs (V), MEP Jens Rohde (V), MEP Morten Løkkegaard (V), MEP Bendt Bendtsen (K), MEP Rina Ronja Kari (N) og MEP Margrete Auken (SF).

– Vi ser frem til at modtage et svar på, om regeringen agter at imødekomme vores ønske. I fald den ikke gør, vil vi sætte pris på, at du vil forklare os som europaparlamentarikere og kandidater samt den almene offentlighed, hvorfor dette ikke er tilfældet, slutter de seks kandidater uden at nævne, at Strasbourg er traktatfæstet.

Socialdemokratiet og Dansk Folkepartis medlemmer samt den afgående MEP Anne E. Jensen (V) er ikke medunderskrivere, hvad enten de ikke er blevet spurgt, tænker på Strasbourgs historiske symbolværdi, byens hyggelige atmosfære eller bare ikke orker en udsigtsløs strid. (Dj/180514)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.