Sværere at stikke af fra udenlandsk trafikbøde

28 lande kan trække data hos hinanden for at finde trafiksyndere. Foto: Fagpressen.eu

Danmark tilslutter sig samarbejde i EU om opkrævning af færdselsbøder

Af Claus Djørup /Transportmagasinet
Det bliver lettere at retsforfølge udenlandske chauffører og bilister, der kører for stærkt eller snakker i mobiltelefon under kørslen.

En EU-dom gør det pludselig muligt for Danmark at udveksle oplysninger med andre EU-lande om færdselssyndere. Dommen løfter nemlig dette samarbejde ud af det afsnit i EU-traktaten, som er omfattet af det danske retsforbehold.

Enhedslisten og Liberal Alliance er imod, at andre lande så at sige kan rode i det danske motorregister. De to partier har ikke tiltro til, at alle lande har samme beskyttelse af personfølsomme data som herhjemme.

De øvrige seks partier støttede regeringen, da daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) fik mandat i europaudvalget fredag 3. oktober. Fem dage senere blev EU-ministrene i transportministerrådet enige om forslaget, der skal forhandles med EU-parlamentet inden vedtagelsen.

Bøder er transportpolitik i EU
Det drejer sig om hastighedsovertrædelser, manglende brug af sikkerhedssele, køre over for rødt lyssignal, spiritus- og narkokørsel, manglende brug af styrthjelm, ulovlig brug af kørebane samt mobiltelefonsnak ved rattet.

I en retsstrid om udvekling af oplysninger om færdselssyndere afgjorde EU-domstolen for et halvt år siden, at retsgrundlaget skal være transportpolitik og ikke politisamarbejdet.

Vupti – indholdet er ikke længere underkastet retsforbeholdet.

Alt går op i en højere enhed
Paradoksalt nok mener regeringen, at den rigtige hjemmel er den om politisamarbejde.

– Formelle og juridiske grunde peger på, at den hjemmel i princippet var rigtigst, men vi er meget tilfredse med udfaldet. Det gode er, at vi kommer til at være med og trække hinandens registre og dermed undgå, at fartsyndere fra andre europæiske lande kan slippe fri, erklærede Karen Hækkerup på hvad der skulle vise sig at være hendes sidste møde europaudvalget.

Som EU-ordfører Lars Barfoed (K) siger: – Alt er godt under alle omstændigheder!

Senest maj 2017
Danmark, Storbritannien og Irland er ikke omfattet af det eksisterende direktiv. De tre lande får to års frist og kan vente til 6. maj 2017 med at gennemføre direktivet. Det giver tid til at foretage de nødvendige og store ændringer i it-systemer.

Det ny direktiv erstatter det gamle den 6. maj 2015 hos de 25 øvrige lande, så færdselssyndere ikke får en bødepause ved at stikke hjem over grænsen. (Dj/191014)

Den oprindelige artikel er publiceret i Transportmagasinet.

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.