Ansats til tysk-dansk udbudsmarked for solstrøm

Danmark skal udbyde 2,4 Mega Watt solceller i udlandet som led i EU-godkendelsen af støtteordninger. Foto: Fagpressen.eu

Skitse til løsning med EU-kommissionen om solcellestøtten
Af Claus Djørup
Den langtrukne EU-sag om solcellestøtten løses ved at lægge kimen til et dansk-tysk udbudsmarked, der nærmer sig EU-kommissionens foretrukne model, nemlig et grænseoverskridende certifikatmarked.

Forhandlingerne mellem København og Bryssel ender med, at omkring 0,6 procent af den forventede samlede udbygning af VE i 2015-2020 skal udbydes som solceller til udlandet i lande, der har en samarbejdsaftale med Danmark under VE-direktivet.

Det drejer om sig om højst 2,4 MW solceller, fremgår det af en folketingsorientering fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Han stiler efter en samarbejdsaftale med Tyskland, der planlægger udbud til udlandet af i alt 20 MW solceller i 2015 og 2016 på tilsvarende EU-vilkår som Danmark.

Danmark skal i alt udbyde ligeledes 20 MW solceller i 2015-16 svarende til mindst 5 % af VE-udbygningen.

Grønt lys til biogas og afgiftslempelser
EU-kommissionen godkender eller accepterer store dele af PSO-ordningen i hvert fald de næste to år.

Støtte til opgradering af biogas til N-gaskvalitet og vækstplanaftalens generelle lempelser i PSO-ordningen (Public Service Obligations, der finansierer VE-støtte og forskning) behøver slet ikke EU-kommissionens godkendelse, lyder beskeden fra Bryssel ifølge Rasmus Helveg Petersen.

Vækstaftalens særlige støtte på 185 mio. kr. til el-intensive virksomheder frem til 2020 vil blive “prænotificeret” EU-kommissionen før lovforslagets fremsættelse i februar.

Endelig løsning i næste valgperiode
EU-kommissionen mener, at det er diskrimination, at udenlandsk strøm ikke kan få del i den danske PSO-støtte.

Pakken af løsninger og godkendelser gælder til og med 2016 og sigter på en midlertidig håndtering af den såkaldte diskrimination af udenlandsk strøm. EU-kommissionen fordrer, at Danmark håndterer diskriminationsproblemet for at opretholde det danske system.

– Danmark behøver ikke på nuværende tidspunkt at tage stilling til, hvordan diskriminationsproblematikken løses fra og med 2017. Hermed kan regeringen nå at tage højde for afgifts- og tilskudsanalysen, som er en del af energiaftalen fra marts 2012, skriver Rasmus Helveg Petersen. (Dj/171014)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.