Holger K. Nielsen: Intet § 20-problem i CETA-ratifikationen. Foto: Fagpressen.eu
Holger K. Nielsen: Folketinget skal afgøre CETA
Af Claus Djørup
SF afviser Enhedslisten og Alternativets beslutningsforslag om en vejledende folkeafstemning om den europæisk-canadiske frihandelsaftale. De tre partier danner ellers fælles front mod CETA-aftalen, mens det øvrige folketing støtter ratifikationen.
Frihandelsaftalen er en sag for det repræsentative demokrati, understreger EU- og udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF).
– Der er mange lovforslag, som vi er imod. Det betyder ikke, at vi vil sende dem til folkeafstemning, siger Holger K. Nielsen.
– Jeg ser ikke den dybere begrundelse for at sende dette til folkeafstemning. Der er ikke en § 20-problem. Folkeafstemning skal man kun bruge, når det er nødvendigt i forhold til grundloven, slutter Holger K. Nielsen.
Enhedslisten og Alternativets forslag indeholder et krav om, at Justitsministeriet udarbejder en suverænitetsredegørelse om CETA inden slutbehandlingen af selve ratifikationsbeslutningsforslagen.
To stemmer fra fem sjettedeles flertal
Søren Søndergaard (EL), Nikolaj Villumsen (EL), Rasmus Nordqvist (AL) og Christian Poll (AL) lover polisk, at deres beslutningsforslag trækkes tilbage, hvis konklusionen er, at der er tale om overdragelse af suverænitet i grundlovens forstand.
I det tilfælde skal CETA nemlig sendes til en bindende folkeafstemning, fordi der mangler to stemmer i fem sjettedeles flertal (150 af de 179 folketingsmedlemmer). Enhedslisten, Alternativet og SF råder nemlig over 31 stemmer.
Tvistorganet ICS
De tre partier stemmer nej til CETA på grund af investeringsbeskyttelsesdomstolen ”Investment Court System” (ICS).
– ICS opererer uden for det danske nationale retssystem og uden for EU-domstolen, skriver Enhedslisten og Alternativet i deres forslag.
– Dette risikerer at få vidtrækkende konsekvenser for Danmark, idet ICS vil kunne give multinationale selskaber, der investerer igennem et selskab i Canada, mulighed for at anlægge sag mod Danmark og EU, hvis det danske folketing eller EU vedtager ny lovgivning, som begrænser et selskabs forventede indtjening, mener de to partier
DF begejstret for EU’s canadiske aftale
Det ellers EU-skeptiske Dansk Folkeparti støtter CETA som udtryk for EU’s kerneopgave.
– Hvis EU overhovedet skal have en eksistensberettigelse, er det netop i forhold til kerneopgaven handel, herunder på Danmarks vegne at indgå frihandelsaftaler med lande uden for EU, siger Kenneth Kristensen Berth (DF).
Han afviser at tage ICS ud af aftalen: – I øjeblikket har vi investeringsbeskyttelsesaftaler, hvori er indeholdt investor-stat-tvistbilæggelsesmekanismer, med Albanien, Algeriet, Argentina, Bangladesh, Hviderusland, Bolivia, Chile, Egypten, Etiopien, Filippinerne, Ghana, Hongkong, Indien, Indonesien, Kina, Sydkorea, Kuwait, Malaysia, Marokko, Mexico, Mongoliet, Mozambique, Nicaragua, Nordkorea, Pakistan, Peru, Rusland, Sri Lanka, Sydafrika, Tanzania, Tunesien, Tyrkiet, Uganda, Ukraine, Venezuela, Vietnam og Zimbabwe. (Dj/250317)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.