Sammenbidt kamp for Femertunnel

Hans Chr. Schmidt var dårlig nok tiltrådt som minister efter Magnus Heunicke, da beskeden indløb fra Bryssel om den lavere støtteprocent. Foto: Fagpressen.eu

Die Europäischen Kommission hat ihre Finanzmittel für Verkehrsprojekte reduziert und die Unterstützung für die festen Fehmarnbeltquerung von erwarteten 18 auf 9½ Prozent gesenkt. Im voraus waren die Angebote der Bauunternehmen so teuer, dass sie nach Auffassung der dänischen Regierung durch Verhandlungen reduziert werden müssen. Dies ändert jedoch nichts an der weiterhin überwältigenden Zustimmung des dänischen Parlaments für das Projekt. Der neue Transportminister Hans Chr. Schmidt will sich in Kürze mit dem Transportkommissar der EU, Violeta Bulch, treffen und außerdem nach Kiel fahren, um sich eine rasche Zustimmung zur Lösung der erforderlichen Umweltauflagen zu sichern. „Wir betrachten die jetzige Lage zwar als ernst, aber wir sind ebenso ernst entschlossen, den Absenktunnel durchzuführen“, sagte Hans Chr. Schmidt.

Melding om lavere tilskud udløser hektisk mødeaktivitet

Af Claus Djørup /Transportmagasinet
De syv forligspartier bag den faste Femerforbindelse bakker fortsat op om projektet trods udsigten til en ny streg i budgettet på 4 milliarder kroner. En skrinlæggelse af projektet er ikke på tale trods udsigten til 4 milliarder kroner lavere EU-støtte.

– Vi tager det alvorligt, men vi tager det lige så alvorligt, at vi stadig ønsker sænketunnelen. Ingen i forligskredsen er i tvivl om, at vi stadig vil have den faste Femer Bælt-forbindelse, siger transportminister Hans Chr. Schmidt (V) efter hastemødet torsdag 2. juli med ordførerne.

Næsten halvering
Samtidig med ministeroverdragelsen mandag 29. juni indløb beskeden om, at transportkommissær Violeta Bulc, at EU reducerer den forventede støtte fra 18 procent til 9½ procent i perioden 2016-19. Det svarer til en reduktion på cirka 4 milliarder kroner til knap 4,4 milliarder, oplyser Hans Chr. Schmidt.

Han vil bede om et møde med den slovenske EU-kommissær for at få svar på en række spørgsmål om bl.a. baggrunden for den lavere støtte og holdning til den fremtidige støtte i det samlede anlægs slutfase frem til medio 2024 inklusive tyske landanlæg.
 
Hans Chr. Schmidt rejser også til Kiel for at møde sin slesvigholstenske ministerkollega for at sikre, at den tyske myndighedsgodkendelse kommer til tiden.

Endelig skal byggeselskabet Femern A/S sætte en række møder op, oplyser han.

Status i september
Forligspartierne mødes i september for at gøre status over genforhandlingerne om udbud, der var 8,9 milliarder kroner højere end forventet, og den tyske myndighedsgodkendelse.
Trafikordfører Rasmus Prehn (S) betegner EU-kommissionens meddelelse som et uforudset bump på vejen. Det viser, at man skal være konstant årvågen omkring projektet-

– Jeg føler mig tryg ved den måde, vores ny minister på området har valgt at håndtere det. Vi skal gøre alt hvad vi kan for at undgå, at vi får problemer i forhold til tilbagebetalingstiden, slutter Rasmus Prehn.

– Umiddelbart tror jeg ikke, at den faste forbindelse er i fare. Det er en overraskelse, og det er ret store beløb, men jeg er stadig overbevist om, at vi finder en løsning og får opført forbindelsen, siger Rasmus Jarlov (K) i sin første udtalelse som trafikordfører.

DF er tre-fire år fra økonomisk smertegrænse
– Det er selvfølgelig bekymrende, at vi får færre penge end håbet, siger trafikordfører Kim G. Christiansen (DF). Han afventer et samlet overblik over økonomien til efteråret.

– Smertegrænsen er nået, hvis projektet ikke kan være selvfinansierende inden for 40-42 år. Den ligger på omkring 38-39 år i øjeblikket, siger Dansk Folkepartis ordfører.

– Jeg synes, at tyskerne skulle oppe sig lidt med hensyn til myndighedsgodkendelsen, for den er vi også afhængig af. Hvert år uden indtægter har også betydning, slutter Kim G. Christiansen.
 
276 projekter udvalgt
De syv forlagspartier er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det radikale Venstre, SF og Det konservative Folkeparti, dvs. alle bortset fra Enhedslisten og Alternativet.
 
Femerprojektet er blandt 276 transportprojekter, som EU-kommissionen foreslår at tildele i alt 97,6 milliarder kroner (13,1 mia. euro) under Connecting Europe-faciliteten (CEF). Forslaget skal formelt vedtages af CEF-udvalget den 10. juli, oplyste Violeta Bulc 30. juni. (050715)
 
Artiklen er oprindelig bragt i Transportmagasinet.dk

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.