Polen presses med EU-milliarder

Margrethe Vestager: Frist for godkendelse af genopretningsplan kan forlænges for Polen

Af Claus Djørup
Ikke alt er tabt for Polens EU-støttede genopretning, hvis EU-kommissionens frist for godkendelse i slutningen af september overtrædes.

-Jeg vil tro, at der er muligheder for at trække i timingen, siger EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager til Fagpressebureauet.

Polens plan fra 3. maj angående adgang til genopretningfonden (Recovery and Resilience Facility, RRF) er endnu ikke godkendt på grund af diskussion om de landespecifikke anbefalinger, der handler om landets retsstatsmekanisme.

Der er også andre forhold i den polske plan, men de er ikke på samme principielle niveau, oplyser den danske EU-kommissær.

Kaczyński forventer EU-indrømmelser
Den polske regering afleverede den 16. august i sidste time sit svar på EU-kommissionens spørgsmål om, hvorvidt landet vil efterleve EU-domstolens dom angående domstolssystemet og specielt disciplinærdomstolen.

Indtil videre har EU-kommissionen ikke kommenteret det polske svar, så man har kun den officielle polske udlægning. Den synes imødekommende med nedlæggelse af disciplinærkammeret, men fastholder både reform af domstolene og afvisning af EU-domstolens forrang over den polske forfatning.

Regeringspartiet PiS’s formand, Jarosław Kaczyński, betegner svaret til EU-kommissionen som en test af EU’s vilje til selv at komme med indrømmelser, skriver Politico.
Betryggelse for virksomheder
Polen argumenterer imod anvendelse af retsstatsmekanismen i den økonomiske plan, mens EU-kommissionen slår på, at retsstatsprincipper har en positiv effekt på økonomisk vækst og stabilitet.

Eksempelvis bliver investeringsklimaet bedre, når man kan gå til upartiske domstole uanset hvem man er.

-Det er helt centralt for os, at EU-domstolens domme står uanfægtet og bliver efterlevet. Vi gør meget meget meget ud af, at vi lever i en retsstat – at unionen er baseret på lov og lovefterlevelse, svarer Margrethe Vestager generelt på spørgsmålet om Polens svar den 16. august.

Fire af fem store EU-landes planer er godkendt
Andre lande – Holland og Bulgarien – har slet ikke indleveret deres planer på grund af valg og manglende regering. De vil også få deres planer godkendt uanset fristen.

Hovedelementerne i alle 27 nationale planer skal være klima- og digitale investeringer.

Polen er det eneste store EU-land, som mangler godkendelse. Frankrig, Tyskland, Italien og Spaniens planer er godkendt.

Det samme gælder planerne fra Danmark, Østrig, Belgien, Grækenland, Letland, Luxembourg, Portugal, Slovakiet, Kroatien. Cypern, Litauen, Tjekkiet, Irland og EU-formandslandet Slovenien.

EU-status 6. september
EU’s finansministre gør status for genopretningsfonden og landenes planer, når de mødes virtuelt mandag 6. september.

Den dagsorden forelægger finansminister Nicolai Wammen (S) i europaudvalget torsdag 2. september kl. 12.30. (Dj/260821)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.