Nye Borgerliges kampagnelogo omgivet af en dansk sommerstrand. Målet er mindst 50.000 underskrifter for at blive anerkendt som borgerdrevet forslag. (Skærmdump)
Nyt parti tyvstarter ordning med borgerdrevne forslag
Af Claus Djørup
Det nye parti ”Nye Borgerlige”, som ikke er repræsenteret i Folketinget, iværksætter en underskriftindsamling med krav om en folkeafstemning om Danmarks fortsatte medlemskab af Den Europæiske Union.
Startskuddet lød tirsdag 18. maj – dagen efter premierminister Theresa Mays hårde Brexittale.
Nye Borgerlige, som opstiller ved næste folketingsvalg under bogstavbetegnelsen ”D”, er dermed blandt de første hvis ikke de første til at gøre brug af borgerdrevne initiativer. Det redskab vedtog syv partier vedtog kort før grundlovsdag (B169) på Alternativets initiativ. Venstre og Socialdemokratiet stemte imod.
Folketinget er ved at finde ud af den praktiske indretning af ordningen, som bl.a. fordrer ændringer af forretningsordenen for at kunne behandle beslutningsforslag fremsat af ikke-folketings- eller regeringsmedlemmer.
”Folketingets administration har meddelt, at man regner med at være på plads med detaljerne omkring borgernes ret til at stille beslutningsforslag i forbindelse med næste folketingssamling fra oktober.” skriver partiformand Pernille Vermund (D) i en pressemeddelelse.
”Det vil formentlig betyde, at du til den tid vil blive bedt om at bekræfte din støtte til en folkeafstemning med en digital underskrift med NemID,” hedder det videre i partiets materiale.
Kravet herhjemme er/bliver 50.000 vælgerunderskrifter, som formentlig skal kunne verificeres elektronisk.
Nye Borgerlige ønsker en knald eller fald-afstemning.
– Et afstemningsspørgsmål bør ikke give anledning til spekulationer i, om en halv eller trekvart løsning er mulig, fastslår pressechef Lars Kaaber.
Nyborgerliges initiativ minder om den borgerdrevne folkeafstemning i Holland den 6. april sidste år om EU’s aftale med Ukraine, som førte til et eklatant nederlag for det hollandske parlamentsflertal.
En uge senere – den 13. april – fremsatte EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) et beslutningsforslag (B185) om “afholdelse af en vejledende folkeafstemning i Danmark forud for Tyrkiets optagelse i EU”. De øvrige otte partier nedstemte det.
Ordet “vejledende” skyldtes hensyn til grundloven, som ikke rummer mulighed for borgerdrevne folkeafstemninger. (Dj/190117)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.