Milliarder frigives til grøn omstilling

Ursula von der Leyen og Mette Frederiksen på Avedøreværket i anledning af EU-kommissionens godkendelse af den danske genopretnings- og vækstplan. Foto: Fagpressen.eu

EU-kommissionens formand på kommende PtX-værk

Af Claus Djørup
Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde overdragelsen af EU-kommissionens godkendelse af den danske del af EU’s lånefinansierede genopretnings- og resiliensplan (plan for robust vækst efter pandemien) til en græsplæne på Avedøreværket torsdag 17. juni.

Det signalerer, hvad det meste af de 1,5 mia. euro (11,2 mia. dkr.) skal bruges til, nemlig Power-to-X og anden grøn omstilling.

– Vi vil fremvise grøn omstilling i praksis, som er nøglen til økonomisk genopretning i hele Europa, erklærede Mette Frederiksen i sin velkomst til EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, mens vindmøller snurrede i baggrunden.

– Danmarks plan er en af de grønneste i Europa hvis ikke den grønneste, kvitterede Ursula von der Leyen. Anledningen var EU-kommissionens godkendelse af det danske bidrag til ”Next Generation EU”.

Det er mere end en symbolsk markering. Godkendelsen udløser en kontant overførsel af de første 200 mio. euro (knap 1,5 mia. kr.) til Danmark den 1. juli.

Grøn skattereform, elladestandere, bygningsenergi …
Ursula von der Leyen fremhævede – og dermed forventer gennemførelse af – de danske planer om en grøn skattereform, infrastruktur til elbiler, opgradering af varmesektoren og naturbaserede klimaløsninger samt forskning og udvikling af VE, som står for 59 % af de 11,2 mia. kr., dvs. ca. 6,6 mia. kr.

Heraf afsættes ifølge EU-kommissionen 143 mio. euro (1,1 mia. kr.). til energieffektiviseringer i husholdninger og industri samt energirenoveringer i offentlige bygninger, som i øvrigt indgår i kommune- og regionsøkonomiaftalerne for 2022.

EU-kommissionsformanden er på en tour de force rundt til medlemslandene, og egentlig – det er en privat bemærkning – kunne det være interessant at høre, om den svenske plan er grønnere end den danske.

PtX-projekt søges fremrykket
To dage før Ursula von der Leyens besøg udsendte Avedøreværkets ejer, Ørsted A/S (tidligere DONG Energy A/S), en meddelelse om, at værkets 100 Mega Watt halmfyrede enhed er udpeget som den bedste kilde til bæredygtig CO2 i de næste fase af PtX-projektet ”Green Fuels for Denmark”, hvor endemålet er 1300 MW.

Energiselskabet undersøger, om der kan produceres bæredygtige brændstoffer (bl.a. brint) tidligere end den planlagte driftsdato for anden fase i 2007.

Det forudsætter selvfølgelig ”de rigtige rammer”. Materialet til rammen er afleveret på det kommende produktionssted af Ursula von der Leyen til Mette Frederiksen i form af et diplom, der markerer godkendelsen af det danske bidrag til ”Next Generation EU”.

En fjerdedel til digitalisering
Som sagt øremærkes 59 pct. af de godt 11 mia. til klimainvesteringer og klimareformer.

25 pct. øremærkes digitalisering, mens resten anvendes til at forstærke Danmarks økonomiske og sociale robusthed. Det sidste dækker skattefradrag til f&u i virksomheder og støtte til logistik og infrastruktur for kritisk medicin. (Dj/180621)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.