Løkke: Rør ikke et Brexit-komma

Skilsmisse uden fiskeriaftale

Af Claus Djørup
Fiskeriet er stadig et udestående, når stats- og regeringscheferne mødes i Bryssel søndag morgen (25. november) for at konfirmere aftalen med Storbritannien om udtræden – skilsmisseaftalen.

Man kobler fisk mod fisk, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker det.

Hvis danske og andre landes fiskere ikke kan fiske i britisk territorialfarvand, så kan briterne heller ikke eksportere deres fisk i EU.

– Det er et stærkt afsæt til at lave en ordentlig fiskeriaftale, siger Lars Løkke Rasmussen.

Først mødes EU27 om opbakning til aftalen på 585 sider, og derefter alle 28 lande, når premierminister Theresa May støder til.

Lars Løkke Rasmussen tager til Bryssel med det forsæt at vise maksimal opbakning og holde sig for øje, at han og kollegerne ikke skal pleje hver deres lille Hassan i en erklæring, der gør det endnu sværere for Theresa May.

Frem til søndag morgen og måske videre på mødet forhandles EU27-topmødeerklæringen.

– Hvis vi insisterer at få åbne det (fiskerispørgsmålet, red.) i forhold til Theresa May, som har det svært i forvejen, så gør vi det sværere for os alle sammen, sagde Lars Løkke Rasmussen efter europaudvalgsmødet bag lukkede døre torsdag (22. november) .

– Aftalen skal godkendes på begge sider. Risikoen for, at det går galt, er ikke forsvundet, formanede han.

– Aftalen er på 585 sider. Der er ikke et komma, der ikke er tænkt over, og derfor skal der ikke flyttes nogle af kommaerne, for så bringer man det hele i fare, sagde Lars Løkke Rasmussen.

– Der er tryghed omkring borgerne – de 18.000 briter i Danmark og 40.000 danskere i Storbritannien.

– Der er en overgangsordning til udgangen af 2020. Man vil simpelt hen ikke opleve forandringer – der er alt som det plejer at være. Der er endda mulighed for at forlænge det, hvis man ikke forinden har fået lavet en fremadrettet aftale, fortsatte statsministeren.

– Der er også lavet en ‘backstop’ om Storbritanniens afsked med os for alvor efter 2020. Den tager hånd om, at der ikke kommer ulovlig statsstøtte og at konkurrencevilkår respekteres.

Den lægger så at sige sporene til den næste aftale om et par år om Storbritannien fremtidige relationer til EU.

Det andet udestående er Gibraltar.

– Det korte af det lange er, at den aftale, der er indgået med Storbritannien af vores forhandlere, kan vi ikke begynde at åbne. Åbner vi den, og nogle synes at der skal rykkes et komma et sted, så vil andre rykke et komma et andet sted, og så falder hele fra hinanden, sluttede Lars Løkke Rasmussen.

Kort efter europaudvalgsmødet offentliggjorde EU udkastet til den britisk-europæiske erklæring om deres fremtidige forhold bl.a. transport, energi og CO2-kvotehandel.

Storbritannien forlader EU fredag 29. marts 2019 kl. 23 lokal tid. (Dj/221118)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.