Handelssmæk som velkomst til østtopmøde

EU’s interesse for sine østnabolande er flosset i kanten. Foto: Fagpressen.eu

Moldova og Georgien eksporterer for meget

Af Claus Djørup
To lande i EU’s østpartnerskab – Moldova og Georgien – får en over snuden for at overudnytte præferenceaftalen til skade for EU’s erhvervsliv. Det sker som optakt til topmødet i EU’s østpartnerskab med ekssovjetiske lande.

EU iværksætter beskyttelses- og omgåelsesklausulen over for de to lande med hensyn til “visse landbrugsvarer”, oplyser Udenrigsministeriet i notater til Folketingets europaudvalg.

Hverken type landbrugsvarer eller omfang oplyses ikke, og de to landes eventuelle indvendinger refereres heller ikke, men der kunne være tale om varer fra tredielande, der smutter over et lavt toldhegn.

Halvkvædet modstand fra Danmark
Den danske, frihandelsvenlige regering lader modvilligt sanktionerne passere.

På den ene side erklærer Udenrigsministeriet halvkryptisk, at regeringen lægger vægt på, at udmøntningen af associeringsaftalerne finder sted “under størst mulig hensyntagen til dansk erhvervslivs interesse i stabile og transparente rammer”.

På den anden side “finder regeringen, at beskyttelsesklausulen og omgåelsesmekanismen skal bruges mindst muligt og ved behørig inddragelse af medlemsstaterne”.

Svindende interesse
Torsdag 21. maj er der topmøde i Riga i EU’s østpartnerskab med Armenien, Aserbajdsjan, Georgien, Moldova, Hviderusland og Ukraine.

Her vil man opleve en erklæring, der er køligere end foregående års om EU-perspektiver og medlemsskab, forudser nyhedstjenesten Euobserver i en analyse, hvor Tyskland indtager nøglerollen som stopklods.

EU’s mindskede appetit for udvidelse skyldes dels intern fatigue, dels russiske indvendinger, siger en ukrainsk kilde til Euobs. (Dj/160515)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.