Grønland vil have mere ud af EU


Af Claus Djørup
De tre nye regeringspartier i Nuuk – Siumut, Atassut og Partii Inuit – har en enkelt sætning om EU i koalitionsaftalen: ”Vi skal undersøge mulighederne for bedre udnyttelse af OLT-ordningen i EU.”

Samtidig vil det ny naalakkersuisut (selvstyreregering) styrke sin udenrigspolitiske kompetence. Det område er lagt ind under regeringschefen Aleqa Hammond (Siumut).

OLT er EU’s ordning for 25 oversøiske lande og territorier med tilknytning til EU-landene Storbritannien, Frankrig, Holland og Danmark. Grønland og den afgående landsstyreformand Kuupik Kleist (IA) var formand i 2012 for samarbejdet, der kulminerede med et OLT-forum i Ilulissat i slutningen af september.

Grønland blev medlem af OLT ved sin udtræden af EF i 1985, mens Færøerne ikke er med og heller ikke har forsøgt at komme med i denne gruppe.

EU’s støtte til Grønland gives dog ikke via OLT, men i kraft af en særlig partnerskabsordning og en fiskeriaftale.

EU HAR FORRANG TIL FORSØGSFISKERI
EU betaler Grønland årligt 17,85 euro (133 mio. kr.) alene for fiskerettigheder, som er aftalt i den nuværende treårige fiskeriaftale for 2013-15.

Fiskeriaftalen indeholder mulighed for, at EU-fartøjer får adgang til nye fiskerimuligheder i en forsøgsperiode på højst 6 måneder.

”Hvis resultatet viser sig positivt, vil de grønlandske myndigheder tildele 50 procent af kvoterne for de nye arter til fartøjer fra EU. EU’s finansielle bidrag til Grønland vil blive opdateret i overensstemmelse hermed,” understregede EU-parlamentet i november 2012, da aftalen blev godkendt på grundlag af Ole Christensens (S) betænkning.

KOALITIONEN VIL ØGE FISKERIET
Siumut, Atassut og Partii Inuit bebuder en revision af den grønlandske fiskerilov og afskaffelse af licensbetaling.

Undersøgelser af nye fiskerimuligheder skal intensiveres, fiskeriterritoriet skal udnyttes til fulde, indhalingsanlæg skal styrkes, landingspligten skal revurderes, og der skal åbnes op for fri konkurrence inden for fiskeriproduktionsvirksomhederne, hedder det i koalitionsaftalen. (Dj/270313)

Comments are closed.