Sjúrður Skaale går skarpt imod Macron og Bardots krav om løsladelse før retsmøde om udlevering
Af Claus Djørup
Antihvalfangstaktivisten Paul Watson skal ikke løslades før retsmødet i Nuuk den 15. august om udlevering til Japan, fastslår folketingsmedlem Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne.
Det færøske folketingsmedlem går op mod Frankrigs præsident Emmanuel Macron, filmskuespiller Brigitte Bardot og mere end 70 andre kendte personer samt foreløbig 705.000 onlinestøtter, som kræver „le militant écologiste“ løsladt.
– Jeg skal ikke tage stilling til, om manden skal udleveres til Japan. Men at løslade ham ville være brud på retsstatens principper. For Watson er ikke nogen helt. Han er forbryder, skriver Sjúrður Skaale i en pressekommentar.
Paul Watson blev anholdt på sin organisations skib ”M/Y John Paul DeJoria” i Nuuk den 21. juli på grundlag af Japans internationale efterlysning. Japan har begæret ham udleveret for at stille ham til regnskab for bl.a. en farlig episode med vædring af et japansk hvalskib i 2010.
Justitsministersvar
Dyrevelfærds- og naturordfører Søren Egge Rasmussen (EL) lægger derimod vægt på, at Japan foretager konventionsstridig hvalfangst ved Antarktis.
Søren Egge Rasmussen undrer sig i et spørgsmål til justitsminister Peter Hummelgaard Thomsen (S), at politiet anholder Paul Watson, når den 73-årige hvalaktivist var på rejse til Japan, hvor Japan kunne anholde ham.
Udlevering kun kan ske, hvis den er i overensstemmelse med den i Grønland gældende udleveringslov, herunder at handlingerne også skal være strafbare efter grønlandsk ret, understreger justitsministeren i sit svar.
”Danmark er en retsstat, som lægger stor vægt på et effektivt internationalt samarbejde om bl.a. retsforfølgning af forbrydelser. Et sådant samarbejde er afgørende for at modvirke, at formodede gerningspersoner bag strafbare handlinger kan unddrage sig retsforfølgning ved at krydse landegrænser,” skriver Peter Hummelgaard Thomsen.
”Vi gør fra dansk side løbende brug af det internationale samarbejde om udlevering af lovovertrædere i sager, hvor formodede gerningsmænd til strafbare forhold forsøger at unddrage sig retsforfølgning i Danmark,” fortsætter han.
Søren Egge Rasmussen fulgte mandag 6. august med to udvalgsspørgsmål til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) om dels ”Japans konflikter med verdenssamfundet og lovovertrædelser i forbindelse med Japans illegale hvalfangst siden 2010”, dels den danske regerings udtalelser om japansk hvalfangst siden 2009 den internationale domstol ICJ’s afgørelse i 2014.
Synderegister
“Jeg har altid haft det standpunkt, at retfærdighed har forrang for loven. Ingen lov kan retfærdiggøre hvad de gør ved hvalerne,” siger Paul Watson i tv-serien “Whale Wars: Viking shores” fra 2012.
Den udtalelse dokumenteres af det synderegister over vanvidssejlads, som Sjúrður Skaale har gravet frem.
Portugal 1980: Watson og andre medlemmer af Sea Shepherd sænkede et hvalfangerskibet ”Sierra” i Lissabon havn. De blev anklaget for ejendomsskade, men løsladt mod kaution og flygtede ud af landet.
Færøerne 1986: Skibet Sea Shepherd forsøger at forhindre grindefangst. Aktivisterne satte sig voldsomt til modværge, da politiet prøvede at arrestere deres leder. I politirapporten fra den 7. oktober 1986 står, at en af gummibådene blev angrebet direkte af en “speed line” riffle, at angrebet satte politifolkene i livsfare, at nødblus blev tændt og kastet imod politiet, at aktivisterne kastede store skarpe kroge med drejende jernspidser mod gummibådene, at petroleum blev hældt på vandet, og nødblus blev kastet over det i et forsøg at sætte ild til det.
Island 1986: Paul Watson forbydes indrejse til Island, efter at Sea Shepherd sænkede to hvalbåde, som lå ved kaj i Reykjavik.
Norge 1992: Watson arresteres i Norge, efter at Sea Shepherd-skibet ”Whales Forever” kolliderer med et norsk kystvagtskib under en anti-hvalfangstkampagne. Han bliver anklaget for skader på ejendom og hensynsløs fareforvoldelse. Han løslades mod kaution, men forlader Norge før retssagen.
Costa Rica 2012: Watson og hans besætning anklages for mordforsøg på åbent hav af de costaricanske myndigheder. For at undgå arrestation flygter Watson fra Costa Rica, hvilket fører til en lang juridisk kamp og en Interpol-efterlysning udstedt af Costa Rica.
Tyskland 2012: Watson arresteres i Tyskland baseret på den costaricanske arrestordre, men løslades mod kaution. For at undgå udlevering flygter han igen og undgår dermed retsforfølgelse.
Færøerne 2015: Ved en grindefangst sejler folk fra Sea Shepherd oven på en gruppe småhvaler, der er drevet ind i en bugt. Bådenes skruer skærer sig ned i dyrene, som pines meget. Dansk politi beskytter det lovlige grindedrab med både og helikopter. Flere medlemmer af Sea Shepherd arresteres og dømmes for deres lovbrud, som går ud over hvalerne.
Færøerne 2023: Watson bryder færøsk lov ved at sejle ind i færøsk farvand med sin nye organisations skib, John Paul DeJoria.
– Vi har altså ikke at gøre med en miljøaktivist, som argumenterer og arbejder for sine holdninger gennem retsstatens åbne kanaler, men en militant og voldsparat mand, som hele sin karriere har været på flugt fra myndighederne og gerne går langt ud over lovens rammer for at få sin vilje. Også når der er fare for menneskeliv, konkluderer Sjúrður Skaale
Naalakkersuisoq på sidelinjen
Det officielle Grønlands kommentar er en ikke-kommentar på dansk og engelsk fra naalakkersuisog (minister) Naaja H. Nathanielsen (IA), som blandt sine porteføljer har justitsområdet, der i øvrigt – som hun understreger – er et dansk ansvarsområde.
På baggrund af ansvarsfordelingen på justitsområdet er Naalakkersuisut ikke bekendt med indholdet af den internationale arrestordre eller om Japans anmodning om udlevering af den pågældende, oplyser hun i en presseerklæring den 1. august.
”Naalakkersuisut følger sagen fra sidelinjen, men kan ikke udtale sig nærmere om sagen. For det første, fordi vi ikke har adgang til sagens akter, da vi ikke er part i sagen. For det andet, fordi vi ikke ønsker at påvirke domstolenes arbejde med politiske tilkendegivelser,” skriver Naaja H. Nathanielsen.
Grønland er et retssamfund og respekterer international lov, fremhæver hun.
Betingelser for udlevering
Den grønlandske justitsnaalakkersuisoq fremhæver nogle af lovens betingelser for at imødekomme eller afvise en anmodning om udlevering:
* Udlevering kan kun se, hvis der er begået en handling, der efter dansk ret kan medføre højere straf end fængsel i 1 år
* Udlevering kan ikke finde sted hvis der er tale om en militær eller politisk lovovertrædelse
* Udlevering må ikke finde sted, hvis der er fare for, at den pågældende efter udleveringen på grund af sin afstamning, sit tilhørsforhold til en bestemt befolkningsgruppe, sin religiøse eller politiske opfattelse eller i øvrigt på grund af politiske forhold vil blive udsat for forfølgelse, som retter sig mod hans liv eller frihed eller i øvrigt er af alvorlig karakter
* Udlevering må ikke finde sted, hvis det i særlige tilfælde, navnlig under hensyn til den pågældendes alder, helbredstilstand eller andre personlige forhold må antages, at udlevering vil være uforenelig med humanitære hensyn
* Udlevering kan ikke ske, hvis den pågældende handling ville være forældet efter dansk ret
* Udlevering kan kun ske for det, der står i anmodningen, og der kan ikke idømmes dødsstraf
Strafferammen er 15 år
I retsmødet den 15. august vil Paul Watsons advokat Jonas Christoffersen bl.a. hævde, at det vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udlevere ham til Japan, der ifølge advokaterne ikke overholder menneskerettighederne, skriver Grønlands public service-kanal KNR.
Ifølge BBC risikerer Paul Watson op til 15 års fængsel i Japan.
Der ligger flere videofilm på Youtube om sammenstød mellem Sea Shepherd og japanske hvalfangerbåde, bl.a. en af episoderne fra 2010.
Paul Watsons organisations egen appel om løsladelse #freepaulwatson har rundet 50.000 støtter.
Japan forlod Den Internationale Hvalfangstkommission IWC i 2019 og driver nu kun kommerciel hvalfangst i egne farvande i – siger japanerne – en bæredygtig skala, oplyser BBC. Paul Watsons organisation mistænker imidlertid Japan for at planlægge at genoptage hvalfangsten på åbent hav både i det sydlige og nordlige Stillehav.
Byge af udvalgsspørgsmål
Samtidig med Søren Egge Rasmussens to ovennævnte spørgsmål til udenrigsministeren har udenrigsordfører Sascha Faxe (AL) stillet 11 udvalgsspørgsmål.
Alternativets spørgsmål handler om jura og proces samt kommunikation med Japan før og efter anholdelsen, herunder om Paul Watson kan karakteriseres som en politisk aktivist, forældelsesfrister og centrale retsprincipper i udleveringssagen. (Dj/070824)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.