Bandbulle fra Orbáns venner mod aftalt fordeling af poster

Roman Haider: Skam over flertallets lurvede adfærd. Foto: EP-skærmdump
Artiklens hovedpunkter:
* Konservative, liberale og grønne rotter sig sammen mod ny højregruppe
* Energi- og miljøudvalgene de mest populære blandt danske EU-parlamentarikere
* To danskere skal klare tung transportpolitik

Af Claus Djørup /Transportmagasinet
Det højrenationalistiske ”Gruppen Patrioter for Europa” (PfE), som Ungarns Putinvenlige ministerpræsident Viktor Orbán har stiftet, behandles som pariaer i EU-parlamentet. Gruppen får ingen poster, selv om det er den tredjestørste gruppe.

Det afspejles i valget af formandskab i transportudvalget den 23. juli, hvor formanden er fra den konservative-kristendemokratiske gruppe EPP, og de fire næstformand er fra De Grønne, EPP, venstregruppen og det socialdemokratiske S&D.

Østrigeren Roman Haider (FPÖ/PfE) tabte følgelig formandsvalget.

– Som demokrat accepterer jeg afstemningens resultat, men jeg kan ikke ønske Dem tillykke med valget. De nægter os de demokratiske rettigheder, som I selv gør krav på. Den lurvede adfærd gør stor skade på demokratiet i Europa, erklærede Roman Haider.

Han sluttede bandbullen med et ”skam over jer alle” og forlod mødet, inden man gik over til valg af fire næstformænd uden modkandidater.

Græsk advokat
Den nyvalgte formand, den konservative rettighedsadvokat Elissavet Vozemberg-Vrionidi (eller blot Eliza Vozemberg), lod de uvenlige ord passere uanfægtet og fortsatte med formaliteterne.

I den foregående periode var formanden Karima Delli, som var en grøn franskmand, så den politiske ledelse er svunget over midten. Den græske afløser sad i udvalget fra 2014 til 2019.

Snakker med alle
Vognmandsbranchens tilgang er at arbejde med alle parlamentarikere uanset partigruppe.

– Vi har ikke berøringsangst over for nogen. Vi har haft god dialog også med folk fra højregrupperne i det tidligere parlamentet, og det har vi også tænkt at have i det nye, fastslår dir. Torsten Laksafoss Holbek, Nordic Logistics Association (NLA).

ENERGI- OG MILJØUDVALGENE MEST POPULÆRE BLANDT DANSKE EU-PARLAMENTARIKERE

Niels Fuglsang, Niels Fl. Hansen, Morten Løkkegaard og Sigrid Friis er førstekæde

Af Claus Djørup
Danskere fylkes om miljø- og energiudvalgene i EU-parlamentet. Fire af de 15 danske EU-parlamentsmedlemmer får sæde i energiudvalget ITRE med samt to suppleanter. To får fast plads i miljøudvalget med samt seks suppleanter.

Derimod bliver det alene til to suppleantpladser i transport- og turismeudvalget TRAN. Forsvarsudvalget har ingen danske medlemmer trods forsvarsindustripolitikkens stigende betydning i EU.

Niels Fuglsang (S), Niels Fl. Hansen (K), Morten Løkkegaard (V) og Sigrid Friis (R) er de fire ordinære medlemmer af ITRE, som står centralt i energi- og klimapolitikken.

Baseret på de pågældendes egne meldinger eller Dansk Rederiforenings oversigt står Kira Marie Peter-Hansen (SF) og Per Clausen (EL) på ITRE’s suppleantliste.

Asger Christensen (V) er medlem af landbrugsudvalget AGRI og fiskeriudvalget PECH samt suppleant i TRAN. ”Fødevarerne skal jo transporteres, før de kan spises,” skriver han om sin udvalgsportefølje.

Marianne Vind (S) har fast plads i arbejdsmarkedsudvalget EMPL og fortsætter som suppleant i TRAN. Desuden er hun suppleant i ligestillingsudvalget FEMM.

Christel Schaldemose (S) og Henrik Dahl (LA) får begge plads i indremarkeds- og forbrugerudvalget IMCO, der også omfatter digitaliseringspolitik.

Foruden ITRE får Niels Fuglsang sæde i skattelyudvalget FISC og stedfortræder i økonomi- og valutaudvalget ECON.

Foruden suppleantpladsen i ITRE får Kira Marie Peter-Hansen (SF) fast plads i ECON, retsudvalget JURI og FISC

Villy Søvndal (SF) bliver eneste danske i udenrigsudvalget AFET. Han får tillige plads i EMPL.

Rasmus Nordqvist (SF) tildeles fast medlemskab af miljø- og klimaudvalget ENVI. Desuden er han suppleant i PECH og budgetudvalget BUDG.

Stine Bosse (M) får sæde i ENVI og sundhedsudvalget SANT samt en en suppleantpost i BUDG.

Kristoffer Storm (DD) får sæde i udviklingsudvalget DEVE og ECON samt en suppleantplads i ENVI.


Anders Vistisen (DF) får en plads i andragendeudvalget PETI samt suppleantposter i ENVI og handelsudvalget INTA.

Foruden suppleantposten i ITRE får Per Clausen sæde i EMPL og en suppleantpost i ENVI.

Foruden posten i ITRE får Sigrid Friis suppleantposter i ENVI og rettighedsudvalget LIBE.

Foruden posten i ITRE får Niels Fl. Hansen en suppleantpost i ENVI.

Foruden IMCO får Henrik Dahl en suppleantpost i EMPL.

Foruden IMCO får Christel Schaldemose en suppleantpost i ENVI for ikke at tale om næstformandsposten i præsidiet

Forsvarsudvalg uden dansk repræsentation
Antal danske medlemmer og suppleanter i (listen omfatter ikke delegationer og andre positioner):

ENVI: 8
ITRE: 6
EMPL: 4
ECON: 3
IMCO: 2
PECH: 2
FISC: 2
ECON: 2
TRAN: 2
JURI: 1
AGRI: 1
AFET: 1
FEMM: 1
INTA: 1
LIBE: 1
DEVE: 1
BUDG: 1
SANT: 1

Der er ingen danskere i seks af de 24 udvalg eller underudvalg: regionaludvalget REGI, kultur- og uddannelsesudvalget CULT, menneskerettighedsudvalget DROI, budgetkontroludvalget CONT, udvalget for konstitutionelle anliggender AFCO samt forsvarsudvalget SEDE.

TO DANSKERE SKAL KLARE TUNG DAGSORDEN I TRANSPORTUDVALGET

Af Claus Djørup /Transportmagasinet
Den danske repræsentation i EU-parlamentets transportudvalg kunne være stærkere end to medlemmer med status som suppleanter, dvs. de sidder i udvalget uden stemmeret.

– Vi havde gerne set, at man havde prioriteret transportudvalget i forhold til de andre udvalg, siger ITD’s europachef Maria Feldberg.

Hun ærgrer sig over, at socialdemokraten Marianne Vind (S&D) og Venstres Asger Christensen (Renew) er alene om at varetage transportpolitikken og ikke sidder som fuldgyldige medlemmer i TRAN, som EU-parlamentets transport- og turistudvalg kaldes.

Til sammenligning har energi- og industriudvalget ITRE seks danske medlemmer, hvor A-kæden er Niels Fuglsang (S), Niels Fl. Hansen (K), Morten Løkkegaard (V) og Sigrid Friis (R) – altså fire fuldgyldige medlemmer.

Miljøudvalget har otte danske medlemmer, hvor Rasmus Nordqvist (SF) og Stine Bosse (M) udgør førstekæden.

Energiudvalget er også vigtigt
DI Transports transportpolitiske chef, Rune Noack, glæder sig først og fremmest over, at Marianne Vind og Asger Christensen engagerer sig i udvalget (den første fortsat og den anden som nyt område), men også han så gerne flere danskere i TRAN, fordi der er meget EU-lovgivning på området.

– For transportbranchen er der også store interesser i energiudvalget. En vigtig del af arbejde i EU de næste fem år er sikre, at der er nok grøn energi energi til den grønne omstilling af transportsektoren, påpeger Rune Noack.

Stærkt Norden
Dir. Torsten Laksafoss Holbek, Nordic Logistics Association (NLA), altså DTL’s mand i Bryssel, ser en stærk bemanding. Foruden de to danskere er der to svenskere – socialdemokraten Johan Danielsson og den konservative ⁠Tomas Tobé – samt den tidligere finske transportminister Merja Kyllönen i venstregruppen.

Desuden har NLA god adgang til parlamentarikerne fra Tyskland og Frankrig via det tætte samarbejde med tyske og franske søsterorganisationer.

– Derudover ligger mange af de EU-sager, som vedrører os i andre udvalg, eksempelvis miljø- og beskæftigelsudvalgene (ENVI og EMPL), og her har vi fået både god dansk og nordisk repræsentation, siger Torsten Laksafoss. 

Mange forslag i grøn omstilling
Alle tre organisationer er enige om, at den grønne omstilling står øverst på dagsordenen.

Maria Feldberg holder godt øje med et forslag om kvoter på grønne lastbiler i vognmandsfirmaers lastbilpark, der har været i høring.

– Det er noget utopi, hvis en specifik del af et firmas flåde skal være nulemission. Det er ikke realistisk på nuværende tidspunkt med kvoter på grønne lastbiler. Der er forskel på, hvad der er teknisk og økonomisk muligt for virksomhederne. Hvis der er krav om en bestemt andel, skal man så købe grønne lastbiler og bare stille dem hen og lave ingenting, hvis infrastrukturen ikke er der?! Grønne køretøjer skal give mening for virksomhederne, og i sidste ende handler det om bundlinjen, pointerer Maria Feldberg.

Videre nævner hun CO2-standarder og kørekort- og kombidirektiverne.

Effektivisering
Rune Noack prøver at skubbe på forslag, der mangler det sidste stykke for at blive vedtaget, herunder vægt og dimensioner. Banegods bliver også et vigtigt fokus for EU.

– Effektivisering på landevej og bane og den grønne omstilling i luftfarten bliver vigtige. Der er også den geopolitiske situation for søfarten, hvor der er behov for at sikre forsyningskæderne mellem Asien, Europa og USA ikke mindst sejladsen i Mellemøsten, slutter Rune Noack.

Vægt- og længdegrænser

Vægt og dimensioner er den helt store sag for de nordiske lande, men forslaget ligger stille i ministerrådet i øjeblikket, efter at det gamle EU-parlament havde landet et fornuftigt sted.

Ellers fremhæver Torsten Laksafoss Holbek fire store arbejdsfelter.

Den første er den grønne omstilling, hvor det nu drejer sig om at gennemføre vedtage forslag frem for at fremsætte nye, så erhvervet så at sige kan få lov at trække vejret inden den ny virkelighed med bl.a. CO2-kvotemarked for vejtransport i 2027-2028.

Dernæst håndhævelse af af vejpakkeregler vigtig. Han har overværet en vejsidekontrol i Liège, hvor 7 af 10 lastbiler havde brud på kørehviler, udstationeringsregler eller andre regler, der udspringer af vejpakken.

Adgang til lastbildata
Mangel på chauffører er en udfordring for branchen i hele Europa. Det er en stor opgave at lokke unge til erhvervet og få de ældre til at blive.

Endelig er der forslag på vej om tredjeparters adgang til lastbil- og kørselsdata, hvor it-sikkerhed kommer til at spille en stadig større rolle

Efteråret vil især handle om godkendelse af en ny transportkommissær og andre kommissærer med transportberøring – ikke mindst energi, klima og dyretransporter – og deres arbejdsprogrammer. (Dj/310724)

Artiklen er funderet på artikler fra Transportmagasinet.dk

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.