Folkeafstemning om patentdomstol til foråret

Dansk Folkeparti og Enhedslistens nej til EU-patentet udløser den første EU-folkeafstemning siden år 2000. Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen ønsker Danmark med i EU-patentsystemet hurtigst muligt af hensyn til job og vækst, så regeringen vil i givet fald sende sagen til folkeafstemning, der holdes før EU-parlamentsvalget.

Af Claus Djørup
Regeringen viger ikke tilbage for en folkeafstemning i vinteren eller foråret 2014, hvis både Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemmer nej til dansk ratifikation af den mellemstatslige aftale om EU-patentet og EU-patentdomstolen.

– Vi får en folkeafstemning, hvis det ikke lykkes at få de fem sjettedeles flertal, men det er der lige et stykke vej til endnu, fastslår erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) i et interview til Ingeniøren/net.

– Mit ønske er stadig væk, at det lykkes at lave en politisk aftale. Hvis det ikke lykkes, så er min ambition af hensyn til dansk erhvervsliv, at man så hurtigt som muligt kan få ratificeringen hjem ved en folkeafstemning. Det må så blive, når det kan, fortsætter patentministeren.

Forslaget fremsættes i oktober ved folketingsårets begyndelse. EU-patentdomstolen skal behandles efter grundlovens § 20 om overdragelse af suverænitet, hvor mindst 150 af de 179 folketingsmedlemmer skal stemme ja for at undgå en folkeafstemning.

Derfor udløser det en folkeafstemning, hvis og når både Dansk Folkeparti og Enhedslisten med tilsammen 34 folketingsmedlemmer stemmer nej.

FØR EP-VALGET
Annette Vilhelmsen afviser, at folkeafstemningen kunne holdes tidligt samtidig med kommunalvalget 19. november, og hun vil gerne have sagen klaret inden EU-parlamentsvalget i slutningen af maj.

Dette er regeringens hidtil klareste bud på tidspunktet for den første EU-folkeafstemning siden ØMU-afstemningen i september 2000.

VENTER MASSIVT JA FRA ERHVERVSLIVET
Hun gør sig store forhåbninger om, at det lykkes at overbevise et eller begge nej-partier, så man undgår en folkeafstemning.

– Det er lidt tidligt at sige, at de stemmer nej. De har nogle spørgsmål og forbehold, de gerne vil have afklaret. Det er min forventning, at høringssvarene viser stor opbakning fra Dansk Industri og Dansk Erhverv og organisationerne, så mit håb er, at nogle af deres usikkerheder og spørgsmål vil kunne blive afklaret.

– På baggrund af høringssvarene vil jeg mødes med alle politiske partier lige efter sommerferien, siger Annette Vilhelmsen.

SOLOAFSTEMNING
Patentafstemningen kunne teoretisk kædes sammen med en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet og ændring af retsforbeholdet til en tilvalgsordning, men det ligger ikke for. I det hele taget vil hun hellere diskutere patentpolitik end dato.

– Jeg vil gerne, at man bruger energi på at sætte sig ind i EU-patentets betydning for dansk erhvervsliv og Danmarks muligheder for at sætte sig på en innovativ dagsorden og understøtte vore forsknings- og uddannelsesmiljøer. Der skal vægtningen ligge og ikke på hvornår en folkeafstemning skal være, siger Annette Vilhelmsen til Ingeniøren.

JA-KAMPAGNE OM JOB OG VÆKST
En folkeafstemning vækker ikke begejstring hos de EU-positive partier på grund af risikoen for uvedkommende emner. Det vil blive den første EU-folkeafstemning siden den tabte ØMU-afstemning i september 2000, og nej-partierne føler sig snydt for en folkeafstemning om Lissabontraktaten. Hvordan holder man debatten på sporet?

– Det gør man bedst ved at sige så konkret som muligt, hvad det betyder. Kan man få danske arbejdspladser, kan man sikre sig en udvikling i det danske erhvervsliv? Den dagsorden slår jeg på, slutter Annette Vilhelmsen.

NEJ-PARTIER: INTET KAN ÆNDRES I AFTALEN
Der er ingen bevægelse mod et ja at spore hos hverken de to EU-ordførere Pia Adelsteen (DF) og Nikolaj Villumsen (EL).

– Vi kan ikke overbevises om at stemme ja til EU-patentdomstolen. Der er bl.a. mulighed for ’forum shopping’, og en administrativ komité uden politisk kontrol skal fastlægge procedurereglerne. Det er helt forkert, og aftalen er underskrevet, dvs. det er hypotetisk om man kan ændre noget, siger Pia Adelsteen.

Videre frygter hun, at det europæiske enhedspatent fører til softwarepatenter.

– Regeringen har pure afvist vores bekymringer og valgt at underskrive aftalen, og dermed har de valgt at tage en folkeafstemning, siger Nikolaj Villumsen.

Enhedslistens bekymringer gælder udvidelse af patentområdet til software, gener og planter.

LIBERAL ALLIANCE: UEGNET TIL FOLKEAFSTEMNING
Liberal Alliance med ni mandater mente indtil for nylig, at EU-patentdomstolen skulle sendes til folkeafstemning på grund af suverænitetsoverdragelsen, uanset at partiet anbefaler et ja.

– Vi synes, at sagen ikke kan bære en folkeafstemning. Det er ikke noget, vi skal kæmpe for. Det må vi overlade til andre partier, siger partileder Anders Samuelsen (LA).

Han påtager sig ansvaret for den oprindelige kurs, som han selv udstak, nemlig at afgivelse af suverænitet principielt bør til folkeafstemning: – Vi er blevet klogere.

MESSERSCHMIDT: REGERINGEN SPEKULERER I PASSIVE NEJ-VÆLGERE
EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) kalder det ”helt gak” at holde en særskilt patentafstemning til 100 millioner kroner. Han mener, at den skulle holdes sammen med eksempelvis EP-valget.

– Regeringen spekulerer i en lav valgdeltagelse. Der er nemlig en juridisk finurlighed i grundlovens § 42, stk. 5, siger Morten Messerschmidt. Finurligheden består i, at et nej-flertal skal udgøre mindst 30 procent af de stemmeberettigede for at forkaste forslaget. (Dj/160713)

www Annette Vilhelmsens udtalelser er fra en interviewartikel på Ingeniøren/net med Jens Ramskov som medforfatter. Interviewet samt læserkommentarer ligger på: http://ing.dk/artikel/annette-vilhelmsen-faellespatent-i-eu-skal-sikre-job-og-vaekst-160034

Comments are closed.