Folkeafstemning 25. maj om patentdomstol

– medmindre Dansk Folkeparti eller Enhedslisten stemmer ja

Helle Thorning-Schmidt: Det er fjerde gang, at Danmark overdrager suverænitet på patentområdet. Foto: Fagpressen.eu

Af Claus Djørup
Den 25. maj næste år afholdes folkeafstemningen om Danmarks ratifikation af den mellemstatslige aftale om EU-patentdomstolen, hvis lovforslaget ikke vedtages med fem sjettedeles flertal, som Dansk Folkeparti og Enhedslisten står i vejen for.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) benyttede åbningstalen til at offentliggøre datoen for den eventuelle folkeafstemning samtidig med EU-parlamentsvalget.

Folkeafstemningen bliver en stillingtagen til et lovforslag vedrørende den europæiske patentreform, som erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) fremsætter i denne måned. Der er tale om overdragelse af suverænitet, altså grundlovens § 20.

Ja-kampagnen har måske allerede fået ansigt. I åbningstalen tog Helle Thorning-Schmidt afsæt i opfinderen Martin Wenckens biplaster, som trækker giften ud af bi- og hvepsestik.

”Martin Wenckens vidste godt, at det var hårdt at starte egen virksomhed, men han havde ikke regnet med, at han skulle bruge så mange penge og så meget tid på at tage patenter i udlandet. Som det er nu, skal en virksomhed, der vil beskytte sin opfindelse i Europa, søge patent i hvert enkelt EU-land,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

EU-PATENTET ER SEKUNDÆRT FOR DF
Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) håber at kunne bytte patentafstemningen for en folkeafstemning om bankunionen eller begrænsning af den såkaldte velfærdsturisme, hvor andre EU-landes borgere – østeuropæere – kan få eksempelvis dansk kontanthjælp, børnefamilieydelse og SU.

– Politik handler om at give og tage og at komme hinanden i møde. Hvis vi kan finde noget, der er vigtigere for os end EU-patentdomstolen, så er det da interessant at afsøge, om regeringen vil give os det, svarer Kristian Thulesen Dahl på statsministerens udsagn om krejlermentalitet.

– Der er intet forgjort ved, at danskerne skal tage stilling til, om vi skal afgive suverænitet. Jeg har bare forstået, at det for regeringen er vigtigt at undgå en folkeafstemning. Så siger jeg, at så må I (regeringen, red.) give os noget, som er vigtigere for Dansk Folkeparti end patentdomstolen, og det kan bl.a. være begrænsning af velfærdsturisme

VENSTRE KLAR TIL FLERE FOLKEAFSTEMNINGER
EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) tager statsministerens valg af folkeafstemningsdato til efterretning.

– Vi vil arbejde stenhårdt for, at folkeafstemningen – hvis den bliver til noget – falder positivt ud, siger Jakob Ellemann-Jensen.

De europapolitiske forhandlinger mellem de fem EU- venlige partier (S, R, SF, V, K) ligger stille på grund af velfærdsturisme samt folkeafstemning om ophævelse af rets- og forsvarsforbeholdene.

– Vi håber, at de snart kommer til live igen og at regeringen vil begynde at optræde ansvarligt hvad angår velfærdsturisme og anerkender, at det er en udfordring, vi bliver nødt til at håndtere, fortsætter Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre er klar til den helt store folkeafstemning, hvor forsvars- og retsundtagelserne sættes på stemmesedlen.

– Nu har vi en anden situation, hvor der er blevet sat dato på patentdomstolen, og så må vi se, om der skal være en sammenhæng. Det er ikke op til os, men regeringen har den mulighed, siger Jakob Ellemann-Jensen.

SF: SPARER RESSOURCER MED ÉN VALGDATO
Før sommerferien mente partiformand Annette Vilhelmsen (SF), som på det tidspunkt var erhvervs- og vækstminister, at en folkeafstemning helst skulle finde sted i vinteren eller foråret i god tid før EU-parlamentsvalget. Siden er hun med sine egne ord kommet til den ”snusfornuftige” konklusion, at ”det en unødig måde at bruge ressourcerne på”, hvis de to valghandlinger holdes adskilt.

– Vi ved ikke, om denne folkeafstemning kommer. Jeg håber stadig væk, at det vil kunne lade sig gøre at få Dansk Folkeparti med, siger Annette Vilhelmsen. (Dj/011013)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets depecher er redaktionelt materiale og må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.