Færøerne vil holdes ude af fuglekonvention

Søpapegøje (Fratercula arctica). Danmark stemmer mod EU-kommissionens forslag, der omfatter færøske fugle. Foto: Fagpressen.eu

Kongerigsk nej til EU-forslag om færøske trækfugle

Af Claus Djørup
Danmark stemmer imod EU-kommissionens forslag om at udvide listen med jagtforbud med de tre færøske trækfugle lunde (søpapegøje), alk og topskarv.

Dermed efterkommer miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) et ønske fra Færøernes selvstyre ud fra hensynet – som det hedder – rigsfællesskabets samlede interesser.

Det er en skærpelse fra det oprindelige oplæg om at afstå fra at stemme, som blev ændret i den korte tid fra diskussionen i miljø- og fødevareudvalget den 20. juni til forelæggelsen i europaudvalget fredag 22. juni.

Magni Arge (Tjóðveldi/Republikanerne) kvitterede straks for skærpelsen.

EU-kommissionen følger Italien, Kroatien og Luxembourgs ønske ved at foreslå ændringer i den internationale aftale om beskyttelse af afrikansk-eurasiske migrerende vandfugle (AEWA). Det er led i forberedelsen af det næste partsmøde under aftalen, der finder sted i december i Sydafrika.

Forbehold for Grønland, men ikke Færøerne

Danmark har i sin tid tiltrådt aftalen med et forbehold for Grønland i 1999. Der er ikke et forbehold for Færøerne, bekræftede Jakob Ellemann-Jensen i europaudvalget fredag 22. juni.

Jakob Ellemann-Jensen gav tilsagn om, at hans ministerium og Udenrigsministeriet sammen med lagtinget vil undersøge, hvorfor lagtinget ikke har behandlet sagen i sin tid.

Magni Arge opfordrer den danske regering til at sørge for, at der tages forbehold for Færøerne i AEWA-konventionen, så Færøerne fortsat selv kan forvalte fuglebestande- og fangst.

Lokalt fangstforbud
De færøske folketingsmedlemmer understregede i udvalget, at Færøerne selv administrerer forbud mod jagt og indsamling af æg.

Man har fundet tusindvis af døde fugleunger for to-tre år siden, og det skyldes mangel på mad. Derfor har man lokalt forbudt fangst, pointerede Sjúrður Skaale (Javnaðarflokkurin/Socialdemokraterne).

– Færinger, der er 15 år gamle, har aldrig smagt søpapegøje, sagde han.

– Beskyttelse af fuglebestanden kan godt kombineres med bæredygtig fangst, og det princip vil vi gerne holde fast i på Færøerne, fastslog Magni Arge.

– Vi er en af de nationer, som stadig har erfaring med en tusind år gammel tradition, og som stadig er levende på Færøerne. Den skal ikke ophøre på grund af et forslag fra kontinentaleuropa, hvor man for længst har glemt at drive bæredygtig fangst, fortsatte Magni Arge.

Lokal legitimitet
Et forbud mangler demokratisk legitimitet, hvis det baseres på forslaget fra Luxembourg, Italien og Kroatien, erklærede Sjúrður Skaale.

Det er Jakob Ellemann-Jensen enig i: – Det er en vigtig pointe, at legitimiteten i noget, som er besluttet af nogen, som man kender, er større end hvis man får et påbud udefra.

– Færøerne har i årevis haft en fornuftig balance mellem at beskytte fuglene og en bæredygtig fangst, tilføjer han. (Dj/230618)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.