EU-folkeafstemning rykker længere væk

Enhedslisten tøver med folkeafstemning om EU-patentdomstol. Dansk Folkeparti er alene om at kræve en patentafstemning på forhånd
Af Claus Djørup
EU-ordfører Nikolaj Villumsen (EL) lader det stå åbent, om oprettelsen af en EU-patentdomstol skal til folkeafstemning. Det kommer an på den endelige udformning og især om det europæiske enhedspatents udvides til softwarepatenter og hvordan regeringen inddæmmer/tager forbehold/afstår fra de elementer, som støttepartiet er imod.

Han undlod overraskende at markere Enhedslistens holdning til muligheden for en folkeafstemning om EU-patentdomstolen, da erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) forelagde den seneste udvikling i europaudvalget fredag 7. december forud for EU-konkurrenceevnerådsmødet mandag 10. december.

– Vi er intet principielt problem med at afstå suverænitet, hvis det er til et positivt formål. Indholdet er afgørende for os, siger Nikolaj Villumsen til Fagpressebureauet.

Dansk Folkeparti vil uanset holdningen til det konkrete forslag benytte lejligheden til at få en EU-folkeafstemning, fastslår Pia Adelsteen (DF).

– Der er meget, vi er blevet snydt for i forhold til folkeafstemninger, replicerer Nikolaj Villumsen, som ikke vil fremprovokere en folkeafstemning for folkeafstemningens egen skyld.

De to partier mønstrer tilsammen 34 folketingsmedlemmer, og 30 er tilstrækkeligt til at fremtvinge en folkeafstemning efter grundlovens § 20.

KursændringEnhedslistens patentmelding er en kursændring. Gruppeformand Per Clausen (EL) oplyste i juni, at er ganske Enhedslisten den 24. maj definitivt besluttede at kræve folkeafstemning.

– Den kommer vel til at handle om, hvorvidt man skal afgive mere magt til EU og om man konkret i forhold til patenter synes, det er en god idé, at EU får større magt og beføjelser på det område. Patenters rolle for udviklingen af vort samfund er ingen uvæsentlig diskussion, sagde Per Clausen dengang.

– Hvis regeringen er nervøs for, at alt muligt andet bliver sammenblandet i denne folkeafstemning, kunne man overveje at tage en afstemning om det rigtig alvorlige og vigtige, nemlig Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik, tilføjede Per Clausen.

Forhandlinger efter vedtagelsen i EULiberal Alliance er tilhænger af EU-domstolen og vil ikke hjælpe Dansk Folkeparti til en folkeafstemning. Det flytter ikke kompetence på afgørende politikområder, siger EU-ordfører Merete Riisager (LA).

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen oplyser, at hun vil drøfte sagen med alle partier, når EU-patentpakken er vedtaget.

Skiftende ministre har det seneste par år varslet, at EU-patentdomstolen vil betyde suverænitetsoverdragelse, om end det har været med forbehold for Justitsministeriets endelige vurdering af det endnu ikke vedtagne forslag.

Den forventning gælder stadig. ”Der er en umiddelbar forventning om, at tilslutning forudsætter anvendelse af proceduren efter grundlovens § 20,” hedder det i erhvervsministeriets politikernotat.

I givet fald kunne en folkeafstemning finde sted samtid med kommunalvalget den 19. november 2013.

EU-enhedspatentet og EU-patentdomstolen etableres i et såkaldt forstærket samarbejde, fordi Spanien og Italien ikke vil acceptere, at kun engelsk, tysk og fransk bliver officielle patentsprog. (Dj/081212)

Comments are closed.