Ander P. Vistisen undersøger muligheden for at udstrække godskørselslovens § 6 til udenlandske vognmænd med det tyske mindstelønsinitiativ som brækjern. Foto: Fagpressen.eu
EU-kommissionen redegør 25. marts i EP’s plenum for sin holdning til tysk mindsteløn i international transport
Af Claus Djørup
– Det nytter ikke, at man skal bruge en gammeldags fax!
EU-parlamentsmedlem Jørn Dohrmann (DF) vil ikke blande sig i den tyske mindsteløn, men han vil dog gerne kende EU-kommissionens holdning til de administrative byrder, som branchen kan pålægges i international transport – om man ikke kan bruge computer og mobiltelefon i stedet for fax og papir.
Jørn Dohrmanns spørgsmål er stillet skriftligt, men alligevel har EU-parlamentets ledelse bundtet det sammen med spørgsmål fra andre 45 politiske venner og fjender og omdannet til et mundtligt spørgsmål om overensstemmelse mellem de tyske regler om mindsteløn på 8,50 euro (63,33 kr.) og EU-retten.
– Der er påstande om, at der vil blive en masse ekstra bureaukrati. Derfor skal jeg have fundet ud, hvad der er op og ned i diskussionen omkring mindstelønnen i Tyskland, siger han til Transportmagasinet.
Spørgsmålet besvares af en EU-kommissær mandag 9. marts i Strasbourg. Hvilken meddeles først fredagen før.
Tyskland har lyttet
Tyskland er med Jørn Dohrmanns ord blevet klogere og har suspenderet kontrollen af transitchaufførers lønforhold.
– Jeg tolker det på de måde, at Tyskland har lyttet til blandt andet mit spørgsmål til kommissionen, som har spurgt dem, hvad de har gang i, siger han.
– Man skal passe på ikke at gøre så besværligt for vognmænd rundt omkring. Jeg ved godt, at man beskytter sine egne små markeder, og nogle får fordele ved at lave det så besværligt for alle andre ved at skulle sende til et bestemt faxnummer og sådant noget.
Kommissionen har serveretten
– Jeg har haft møder med forskellige brancheorganisationer, hvor de har udtrykt deres bekymringer omkring mindstelønnen i Tyskland, fortsætter Jørn Dohrmann.
– EU-kommissionen har serveretten til at finde ud af intentionen med den måde, som det er strikket sammen på. Jeg vil bare vide, hvad kommissionen tænker, når landene kommer med hver deres system. Så skal jeg danne mig min mening efterfølgende.
– Det er ikke ligesom i Folketinget, hvor man står med journalister i nakken, der vil have et klart svar her og nu. Hernede bruger man lidt mere tid på at finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Det passer mig egentlig udmærket, slutter Jørn Dohrmann.
Springbræt til udvidet § 6
Hans gruppefælle Anders P. Vistisen (DF) har stillet et skriftligt spørgsmål til EU-kommissionen, som sigter højere end tysk kontrolbureaukrati. Omdrejningspunktet er udvidelse af godskørselslovens § 6, så EU-vognmænd skal overholde en dansk overenskomst, når man kører på danske veje.
– Intentionen med spørgsmålet har været – primært efter en snak med Dansk Transport og Logistik – at finde ud, hvor langt man kunne gå i Danmark i samme retning. Man har et ønske om at udvide godskørselslovens § 6, så alle vogntog, der kører i Danmark, skal overholde danske overenskomster, siger Anders P. Vistisen til Transportmagasinet.
– Der håbede vi, at den tyske sag kunne åbne for at indføre danske overenskomster i Danmark, hvis kommissionen gav Tyskland medhold.
– Jeg ønsker, at EU tager stilling til, hvor meget man kan kræve. Man kan ikke vide, hvornår EU-kommissionen eventuelt vil lave åbningsskrivelser mod et land for at bryde EU-reglerne, hvis man ikke har en konkret stillingtagen, forklarer Anders Vistisen.
De to DF’ere bekræfter, at de ikke har koordineret deres spørgsmål med partiledelsen eller ordførere på Christiansborg.
Anders P. Vistisens spørgsmål
“Tyskland har netop indført en mindsteløn for alle på det tyske arbejdsmarked. Det betyder, at udenlandske lastbilchauffører, der blot kører gennem Tyskland, skal have en løn, der lever op til den tyske mindsteløn.
1. Er det ifølge kommissionen tilladt for Tyskland at indføre en mindsteløn for alle borgere, herunder også EU-borgere?
2. Er det desuden tilladt for Tyskland at kræve, at udenlandske chauffører, der er ansat i andre EU-lande og blot bruger Tyskland som transitland, som minimum skal have tysk mindsteløn?” lyder Anders. P. Vistisens skriftlige spørgsmål.
Fransk mindsteløn kun for udlændinge
Frankrig følger det tyske eksempel og vil indføre en mindsteløn i transportsektoren på 9,61 euro (73,08 kr.).
Den franske nationalforsamling vedtog loven 16. februar, og den træder i kraft i slutningen af året. Mindstelønnen gælder kun cabotage og internationale transporter og er således rettet direkte mod social dumping eller lave lønninger til østeuropæere. (Dj/080315/100315)
Artiklen er oprindelig bragt i fagavisen Transportmagasinet
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.