DF: Ja-partier i asylpanik


Peter Skaarup: Løkke forstærker debat om udlændinge

Af Claus Djørup
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) jokker bare endnu mere rundt i sit udlændingepolitiske spinatbed med forslaget om en ekstra garanti om en folkeafstemning for at kunne ændre asyl- og udlændingepolitikken, mener Dansk Folkeparti.

– Ved det træk gør han det fuldstændig klart, at man stemmer om udlændingepolitikken den 3. december, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

– Der er desværre ikke meget troværdighed omkring det, som man foretager sig blandt de danske EU-partier. Dette er endnu et anslag af panik, fordi man kan se, at mange danskere begynder at blive skeptiske over for en reel afskaffelse af retsforbeholdet, fortsætter Peter Skaarup.

– Det overlades til et flertal på Christiansborg, hvad man vil på retsområdet. Det er farligt for den danske befolkning. Uanset hvilke garantier eller håndfæstninger, man måtte foreslå, rykker man i retning af, at udlændingepolitikken bliver bestemt i EU, hvis man siger ja den 3. december.

1992 og 2015 er to forskellige situationer
Hvordan kan man garantere juridisk, at en klausul om en folkeafstemning holder, hvis der kommer en anden statsminister eller en anden partileder hos socialdemokraterne? spørger han.

Aftalen om forbeholdene har holdt i 23 år, men det borger i Peter Skaarups optik ikke for, hvad fremtidige ja-partiledere måtte gøre.

Det radikale Venstre og SF er ikke vilde med statsministerens forslag om en yderligere juridisk forankring. Det sjette ja-parti, Alternativet, foreslår tilmed en folkeafstemning 3. december om dansk deltagelse af EU-samarbejdet om asyl og indvandring, altså afskaffelse af retsforbeholdet på udlændingeområdet.

– Det er der kræfter hos Venstre og socialdemokraterne, der også vil, siger Peter Skaarup.

– Der var nogle anderledes omstændigheder i 1992, fordi man modsat nu var juridisk nødt til at lave det. Derfor kan de to situationer ikke sammenlignes.

Asyl- og udlændingepolitik forbliver tema i folkeafstemningen
– Vi kan ikke love at ophøre med at diskutere udlændingepolitik. Uanset om man kan lide det eller er, så er det en afskaffelse af retsforbeholdet, vi diskuterer den 3. december, og dermed en afskaffelse af muligheden for selv at styre vores udlændingepolitik.

– Man går fra A til B på udlændingeområdet (ved et ja, red.) den 3. december. Det kan godt være, at nogle siger, at man ikke går til C, men man går fra A til B, siger Peter Skaarup.

Ja-partierne kommer altså ikke langt med ønsket om at holde asyl- og udlændingepolitik ude af folkeafstemningskampagnen trods vetoforsikringer.

– Man kan ikke love hinanden at diskutere udlændingepolitik, når det er det helt centrale emne i øjeblikket, hvor der kommer en stor strøm immigranter til Europa bl.a. Danmark. Det kan ikke undgå at blive et tema, fastslår Peter Skaarup.

Nej til Alternativets folkeafstemning
Dansk Folkeparti stemmer nej til Alternativets beslutningsforslag vedrørende en folkeafstemning om ophævelse af retsforbeholdet for asyl- og udlændingepolitikken.

– Vi er ikke bange for folkeafstemninger, men for os er det ikke debat. Vi skal ikke være med, slutter Peter Skaarup.

Han tilbød gerne en folkeafstemning, der udelukkende handler om Europol. (Dj/151015)

LÆS OGSÅ: Radikale og SF lunkne over for evigt asylforbehold

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.