Dansk ledet opgør med eurolandes solomøder


Danmark parat til at stemme nej til kontrolforordning med flere nationale gebyrlempelser

Af Claus Djørup
Et hulemøde mellem eurolandeministre har prompte udløst en protest fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) og de øvrige ikke-eurolande. Dagen kendes som “The Jensen Letter”.

Det luxembourgske EU-formandskab indkaldte eurolandenes arbejdsmarkeds- og socialministres til et formøde om ØMU’ens sociale dimension forud for et ordinært ministerrådsmøde den 5. oktober.

I Jensen-brevet til formandslandet fastslås med Kristian Jensen som pennefører, at alle lande skal deltage i møder, når er relevant for alle lande, oplyste han i europaudvalget fredag 9. oktober.

Brevet vendt mod lukkede klubmøder er afsendt kort før EU-topmødet torsdag 15. oktober, hvor de fem EU-institutioners formænd giver en status for rapporten om ØMU’s videre udvikling.

– Videreudviklingen af ØMU bør ske på en åben og transparant måde, som er ikke-ekskluderende i forhold til ikke-eurolande, der bør have mulighed for at deltage i konkrete initiativer, hvis de ønsker det, erklærede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i europaudvalget fredag 9. oktober.

– Videreudviklingen af ØMU’en skal sikre, at spørgsmål af relevans for alle 28 medlemslande – f.eks. det indre marked og beskæftigelsespolitik – fortsat besluttes af alle 28 lande. Det skal vi løbende bruge energi på at gentage, sluttede Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Jensen-brevet.

Hviderusland står til belønning trods diktatorvalg
EU overvejer at belønne Hviderusland, hvis genvalget af præsident Alexsandr Lukasjenko i dag (søndag 11. oktober) afvikles på en acceptabel måde.

EU’s udenrigsministre tager stilling til Hviderusland mandag 12. oktober. Optakten blev forelagt for lukkede døre i europaudvalget.

– Vi følger udviklingen i Hviderusland tæt. Hviderusland har taget nogle positive skridt ved at opåhæve fængslingen af de sidste seks politiske fanger i august og har spillet en aktiv rolle i forbindelse med Mindsk-processen og Ukraine, siger Kristian Jensen til Fagpressebureauet.

Kritisk mandat til landbrugskontrolforordning
Liberal Alliance vandt titlen som dagens største nejsiger i europaudvalget fredag 9. oktober med afvisning af to af de fire mandatforelæggelser. 

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fik tre mandater. Det første angående Østersøfiskeri fik nej fra Enhedlisten, Liberal Alliance og SF. Danmark vil ikke godtage en ny ufuldstændig beregningsmetode, der forsøger at inddrage mængden af det rekreative fiskeri eksempelvis på turbåde.

Det andet mandat om ændringer i skolefrugt og -mælkordningen fik alene nej fra LA.

Der var enstemmig opbakning til mandatet vedrørende kontrolforordningen an gående landbrugsstøtte. Hun stemmer muligvis stemmer nej i ministerrådet, hvis der slækkes yderligere på kravet om harmonisering af den obligatoriske gebyrfinansiering, dvs. hvis medlemslandene får lov at yde indirekte landbrugsstøtte via lavere gebyrer.

Udenrigsminister Kristian Jensen fik støtte af alle partier til mandatet angående en interinstitutionel aftale om bedre regulering. (Dj/111015)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.