Danmark og Sverige konkurrerer om EMA

Brexit betyder farvel til London for EU’s lægemiddelagentur

Af Claus Djørup
Danmark prøver at få lægemiddelagenturet til København, når Storbritannien forlader EU.

Den officielle udmelding kommer onsdag 8. februar på et pressemøde med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), hendes barselsvikar, nordens- og ligestillingsminister Karen Ellemann (V), Københavns overborgmester Frank Jensen (S) samt ”Regeringens særlige udsending for EU’s lægemiddelagentur”.

Den svenske regering lancerede for to måneder siden sin kampagne for at få flyttet European Medicines Agency til Stockholm eller Uppsala, hvis og når det skal forlade adressen i London på grund af Brexit.

Dermed konkurrerer de to øresundslande om agenturet, selv om Øresundsregionen er udråbt til en biotekregion.

Den svenske regering har oprettet et sekretariat for at få EU’s lægemiddelagentur EMA til Stockholm eller Uppsala.

Sundhedsminister Gabriel Wikström og EU- og handelsminister Ann Linde lokker med nationale myndigheder på Europas højeste niveau, et godt klima for forskning og life science samt gode forudsætninger for en effektiv relokalisering af de 900 medarbejdere.

Samtidig har den svenske regering bedt de to forskningsråd, Vetenskapsrådet og Vinnova, om at analysere konsekvenserne for svensk og europæisk innovations- og forskningssamarbejde, når Storbritannien træder ud af EU.

Analysen skal omfatte både nye muligheder for Sverige og forslag til at mindske negative konsekvenser ved Brexit.

Den første delrapport afleveres 1. maj 2017, og slutrapporten skal være klar inden udgangen af 2018. (Dj/070217)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.