Damanaki kritiserer Grønlands fiskeri

Fiskeriminister Finn Karlsens makrel-politik mishager EU-kommissionen. Foto: Fagpressen.eu

EU OG FÆRØERNE FORHANDLER OM OPHÆVELSE AF SILDESANKTIONER

Af Claus Djørup
EU’s strid med Færøerne om den atlantoskandiske sild vil blive løst inden udløbet af fiskerikommissær Maria Damanakis mandatperiode, forsikrede hun i EU-parlamentets fiskeriudvalg PECH torsdag 18. marts.

– Vi har etableret gode relationer med Norge og Færøerne og kan genoptage fiskeriet. Vi har allerede indledt forhandlinger med Færøerne om de udestående problemer. Vi har iværksat sanktioner mod Færøerne i spørgsmålet om sild, men nu kan færøske trawlere fiske makrel i vore farvande, sagde Maria Damanaki, da hun fremlagde aftalerne fra 12. marts med Norge og Færøerne om makrel og andre fiskearter.

Samtidig lovede hun det sanktionslystne udvalg at fastholde boykotten, hvis der ikke indgås en aftale med Færøerne.

Stabilitet, bæredygtig og gode relationer er de tre ord, som den græske kommissær hæfter på aftalen, der bygger på en øget fangstmængde ud fra en vurdering om stærkt stigende bestand. Forøgelsen er ud over den videnskabelige anbefaling, men det vil ifølge Maria Damanaki kun ske i år.

– Bestanden bevæger sig mod nord, men vi har ikke det præcise billede af migrationen, sagde Maria Damanaki.

GRØNLANDS 100.000 TON KOMMER PÅ TVÆRS AF EU
Island står udenfor, men der er reserveret en kvoteandel på 15,6 procent, som imidlertid omfatter Islands fiskeri i grønlandsk farvand, der har nået et betydeligt omfang med 100.000 ton.

– Vores eneste tilbageværende bekymring er Grønland, som pludselig kort før aftalen – måske blev Grønland informeret om aftalen – ensidigt udmeldte en stor kvote på 100.000 ton, så det er mere end forsøgsfiskeri. Det skal vi diskutere med Grønland, erklærede Maria Damanaki måske uden at vide, at de 100.000 ton blev udmeldt noget før.

– Jeg lydhør over for gode forslag om, hvordan vi håndterer Grønland, sagde Maria Damanaki.

Grønland har endnu ikke status som kyststat, men arbejder på at komme med i kredsen af lande, der fordeler nordatlantiske kvoter mellem sig, dvs. EU, Norge, Færøerne, Island samt Rusland.

Islandske og grønlandske fiskerederier har investeret store summer i pelagisk fangstkapacitet og ville tabe flere hundrede millioner kroner ved makrelaftalen, forklarer det norske medie Kystmagasinet.no.

ISLAND TRUES MED SANKTIONER
Ireren Pat the Cope Gallagher kritiserede på ny Maria Damanaki for at tøve med at tage sanktionsinstrumentet i brug mod Island.

– Hvis Island holder sig uden for aftalen? Vi vil undersøge alle mulige reaktioner inklusive det delikate instrument, som vi råder over. I sidste ende er det ministerrådet, som beslutter, om handelsinstrumentet skal anvendes, svarede Maria Damanaki.

HAVRETSVOLDGIFT ER BEGYNDT
Færøerne har anlagt to sager mod EU-kommissionen om sanktionerne. Den ene er en voldgift i regi af FN’s havretskonvention, hvor det indledende møde blev holdt i Haag den 15. marts.

Den anden sag er anlagt ved WTO. Begge sager er anlagt af kongeriget Danmark på vegne af Færøerne.

FORDELING AF GRØNLANDSKE MAKRELLICENSER
Den grønlandske fiskeriminister, Finn Karlsen, fremlagde onsdag 19. marts kriterierne for fordeling af makrellicenser i Østgrønland.

1. prioritet: Ansøgere med egne grønlandske fartøjer og/eller fartøjer, som er indchartret uden besætning. Disse fartøjer får tildelt kvoter i henhold til kapacitet.

2. prioritet: Rederierne får mulighed for at indchartre et fartøj for hvert eget fartøj, de indsætter i fiskeriet. Dette fartøj får tildelt kvote efter kapacitet.

3. prioritet: Ansøgere uden egne fartøjer.

DANSK FOKUS PÅ RISIKO FOR ÅRLIG TVANGSPAUSE
Næste år skal danske fiskere ikke ligge stille i to en halv måned i afventen på den årlige aftale mellem EU og Norge som i år, fastslog fødevareminister Dan Jørgensen (S) inden EU-fiskeri- og landbrugsministerrådsmødet 24. marts i Bryssel.

– Det er uholdbart at sætte danske fiskere i en situation, hvor de i flere måneder ikke har adgang til at fiske i norsk farvand. På rådsmødet vil jeg overfor fiskerikommissæren (Maria Damanaki, red.) og mine ministerkolleger opfordre til en drøftelse af, hvordan vi undgår at ende i den samme situation igen, erklærede Dan Jørgensen i europaudvalget 19. marts.

Han håber, at aftalerne mellem EU, Norge og Færøerne følges op med en snarlig løsning på striden om den atlantoskandiske sild.

FØDEVAREMINISTEREN: DET GÅR FINT MED FÆRØERNE HOS FISKERIKOMMISSÆREN
De færøske og grønlandske folketingsmedlemmer kunne ikke nå frem, fordi mødet først tirsdag blev rykket frem fra fredag til onsdag, så Edmund Joensen (Sambandspartiet) med Thomas Danielsens (V) mellemkomst opfordrede fødevareministeren til at arbejde for en snarlig ophævelse af EU’s sanktioner mod Færøerne.

– De forlydender, vi har at støtte os op af, er, at det går i den rigtige retning. Der er bestemt en mulighed for at opnå en forhandlingsløsning ikke mindst nu, hvor vi er kommet længere på makrelspørgsmålet, svarede Dan Jørgensen.

EU-KOMMISSIONEN I GOD DIALOG MED GRØNLAND
Dernæst spurgte Thomas Danielsen til fiskerirettigheder i de grønlandske farvande i forbindelse med kyststatsaftalen fra 12. marts, hvor Island holder sig udenfor.

– Spørgsmålet om Grønland er en del væk fra den dagsorden, som vi skal diskutere (på rådsmødet, red.), men jeg får oplyst, at der er en god dialog mellem Grønland og kommissionen på det spørgsmål. Det skal jeg meget gerne vende tilbage til på et senere tidspunkt, svarede Dan Jørgensen. (Dj/240314)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.