Et land skal ikke kunne indlemmes i Schengen-samarbejdet om personkontrol ved de ydre grænser, når det er på Europarådets observationsliste, mener Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Jo, for det drejer sig om teknik og ikke om politik, og de to lande lever op til Schengen-grænsekodekset, mener folketingsflertallet.
Af Claus Djørup
EU-kommissionen lægger op til en beslutning om de landes fulde indtræden i Schengen-samarbejdet på retsministerrådsmødet 7.-8. marts. Justitsminister Morten Bødskov (S) vurderede imidlertid i europaudvalget fredag 22. februar, at der næppe opnås enighed om en enstemmig beslutning.
Danmark støtter i modsætning til Finland, Tyskland og især Holland ophævelse af grænsekontrollen over for Bulgarien og Rumænien, som blev optaget i EU per 1. januar 2007. De to lande opfylder kriterierne, fastslår Morten Bødskov.
BULGARIEN ER PÅ EUROPARÅDETS OBSERVATIONSLISTE
Europarådet har Bulgarien på observationslisten over lande med problemer med korruption og retssystem – det eneste EU-land på den liste, understregede EU-ordfører Nikolaj Villumsen (EL).
– Det er der en god grund til. Bulgarien er under overvågning, fordi grundlæggende rettigheder krænkes. Både for bulgarernes og den danske befolknings skyld skal man stå fast på de grundlæggende rettigheder, sagde Nikolaj Villumsen.
Sammen med Venstre og Socialdemokratiets repræsentanter stemte han for nylig imod, at Bulgarien skal ud af den overvågning. Retssystemet er ikke uafhængigt af det politiske system og der mangler manglende bekæmpelse af korruption og kriminalitet, anførte Nikolaj Villumsen.
EU-ordfører Lykke Friis (V) bad om en opdateret vurdering af situationen i de to lande i forhold til Schengen.
MANDAT UDEN OFFENTLIGHED
Regeringens forhandlingsmandat blev fastlagt fire dage efter folketingsvalget i 2011 på et lukket møde i Statsministeriet med afgående udenrigsminister Lene Espersen (K) som mødeleder.
Her anbefalede Dansk Folkeparti og Enhedslisten, at Danmark fulgte Holland, men det afviste de seks øvrige partier, så fungerende justitsminister Lars Barfoed (K) fik mandat til at indlemme de to korruptionsplagede lande i det grænseløse EU. (Dj/240213)