Ausländermaut udfordrer kommissionen

Herfra skal betales infrastrukturafgift i 2016. Foto: Fagpressen.eu

Tysk vejafgift vil koste udenlandske bilister 6,7 mia. kr.

Af Claus Djørup
I torsdags debatterede forbundsdagen i Berlin vejafgift på personbiler, hvor regeringen fastslog to principper: Ingen tysk bilist må rammes på pengepungen, og den må ikke diskriminere udlændinge.

Det daterer sig tilbage til den tyske storkoalitions regeringsgrundlag, hvor det bayerske CSU kun ville skrive under, hvis vejafgiften på udenlandske personbiler kom med, mens CDU fastholdt, at det ikke måtte føre til ekstra omkostninger for tyske borgere.

Ejerafgift nedsættes præcis med ny afgift
De to betingelser søges opfyldt i det forslag, som forbundstrafikminister Alexander Dobrindt (CSU) lancerede mandag 7. juli. Ejerafgiften nedsættes, så bilejerne i praksis holdes skadesløse, og det gælder bil for bil og ikke blot et gennemsnit.

Det samme skete, da km-afgiften (Maut) blev indført for lastbiler, hvor tyske vognmænd blev kompenseret med afgiftsnedsættelser.

EU-kommissær advarer mod skattekompensation
Diskussionen går på, om EU-kommissionen i denne omgang vil acceptere det kunstgreb, der i virkeligheden er tænkt som en forskelsbehandling.

Det kunne dels være den faktiske forskel i afgift per dag, hvor fastboende får en stor rabat i forhold til gennemfartsturister, dels udlændinges manglende mulighed for at få samme lave årsvignette som tyskere, dels den direkte kompensation eurocent for eurocent over skattesystemet.

Det sidste advarede transportkommissær Siim Kallas imod i et indlæg i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 29. juni: – Man kan ikke tilbagebetale vejafgiften til indenlandske bilister over skatten.

Vejafgiften kaldes Infrastrukturabgabe, altså en afgift. Den kaldes bevidst ikke en Maut, som måske kunne spærre for tricket med at give tyske biler en fordel gennem skattelettelser til ejerne.

Dobrindt, der var i Bryssel 2. juli, pointerer, at forslaget er EU-medholdeligt. For det første pålægges alle køretøjer infrastrukturafgiften, og reform af bilafgifter er et nationalt anliggende.

Gradueres ligesom ejerafgiften
Forslaget indfører en vignette for alle biler op til 3,5 ton, der kan købes enten for 10 dage (10 euro, 74,50 kr.), to måneder (20 euro, 149 kr) og et helt år (lig ejerafgiften) for at køre på alle veje og altså ikke kun motorveje.

Årsvignetten, der egentligt er tiltænkt tysk indregistrerede biler, gradueres ligesom den eksisterende ejerafgift efter miljø (CO2-udledning), motorstørrelse og bilens alder.

Billigste takst 28 eurocent per dag
Vignetten indføres ifølge forslaget per 1. januar 2016, og den kan købes over internettet eller på tankstationer. El- og handicapbiler undtages.

De tre vignetteperioder koster på dagsbasis henholdsvis én euro, 0,33 euro samt 0,28/0,31 euro.

Dyrere årskort for udlændinge
Der findes dog en fast pris ved køb på tankstationer, der tydeligvis er indrettet til udenlandsk registrerede biler.

Den koster 103,04 euro (767,65 kr.) for benzin- og 112,35 euro (837,01 kr.) for dieselbiler. Til sammenligning vil den gennemsnitlige tysker betale 88 euro (655,60 kr.) om året.

Netto 600 mio. euro om året til nedslidte veje, broer og baner
– Vi har stort behov for penge til infrastruktur, lød det adskillige gange i den tyske parlamentsdebat torsdag 3. juli. Udenlandske bilister skal bidrage hertil.

Omlægningen fra tysk ejerafgift til generel vejafgift påregnes at indbringe ekstra 860 millioner euro (6,7 milliarder kroner). Det samlede provenu sættes til cirka 4,7 mia. euro, hvoraf omkring 3,8 milliarder erlægges af tyskere. Med andre ord øges provenuet med mellem en femtedel og en fjerdedel, som hentes hos udenlandske bilejere.

De administrative omkostninger sættes til 260 millioner euro. Systemudgifter er 8 % for udlændinge og 5 % for tyskeres erhvervelse af vignetter. På bundlinen giver det netto ekstra 600 mio. euro (4,5 mia. kr.) til infrastrukturydelser.

Fire eksempler

Alexander Dobrindt eksemplificerer sit forslag med fire bilmodeller. Alle vejafgiftsbeløbene svarer til den nedsatte ejerafgift.

VW Passat 5 (diesel) fra 2012 får nedsat bilafgiften fra 242,00 til 137,50 euro og skal til gengæld betale en årlig vejafgift på 104,50 euro, ergo nul ændring.

VW Polo 1.2 TSI (benzin) fra 2013 slipper med 24 euro i vejafgift. En VW Golf 5 (diesel) fra 2003 skal betale 185,28 euro. Endelig skal Honda Jazz 1,4 LS (benzin) fra 2003 betale 94,50 euro. (Dj/080714)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.