Viktor Orbáns postfaktuelle folkeafstemning

Et typisk eksempel fra den ungarske regeringskampagne: “Er du klar over? Siden migrationskrisens begyndelse er mere end 300 mennesker dræbt i terroristangreb.” (Skærmdump fra The Budapest Beacon)

Skræmmende spørgsmål i ungarsk kampagne

Af Claus Djørup
Ungarns folkeafstemning søndag 2. oktober er foranstaltet af regeringen, som anbefaler et nej til EU’s migrations- og flygtningepolitik.

Det logisk-negative spørgsmål på stemmesedlen lyder: “Vil De acceptere, at Den europæiske Union får mandat til at påtvinge bosættelse af ikke ungarske statsborgere i Ungarn uden nationalforsamlingens samtykke?”

Resultatet er kun gyldigt, hvis mindst 50 procent af vælgerne møder op uanset om de stemmer ja eller nej. Derfor opfordrer oppositionspartier til at blive væk for at få stemmedeltagelsen under 50 procent.

Udtrykket post-faktuel er en rammende beskrivelse af premierminister Victor Orbáns (partiet Fidesz) spørgsmålskampagne, som blev lanceret flere uger før den officielle kampagnestart 13. august:

1. Er du klar over, at siden migrantkrisens begyndelse er mere end 300 døde efter terrorangreb?
2. Er du klar over, at blot fra Libyen ønsker mere end 1 million immigranter at komme til Europa?
3. Er du klar over, at i fjor ankom 1½ million illegale immigranter til Europa?
4. Er du klar over, at Bryssel ønsker at bosætte et antal illegale immigranter i Ungarn på størrelsen af en by?
5. Er du klar over, at siden migrantkrisens begyndelse er chikane mod kvinder steget brat i Europa?
6. Er du klar over, at attentatet i Paris var begået af immigranter?

Nordisk benzin på Orbáns bål
Kampagnen opbygger et fjendebillede af EU og Bryssel.

Her var de nordiske migrationsministre utilsigtet til hjælp, da de fra deres møde i Lund den 9. september sendte et brev til Bryssel og bad EU-kommissionen om at forholde sig til Ungarns melding om, at landet ikke længere vil modtage flygtninge ud fra Dublin-forordningen.

Alene i Sverige venter 1000 asylsøgere på at blive sendt til Ungarn, hvor de blev registreret første gang.

I statssekretær János Lázárs vi-vil-gøre-alt-for-at-stoppe-Bryssel kommentar blev det nordiske skridt udlagt som tilløb til en retssag, der vil påtvinge Ungarn flygtninge. (Dj/290916)

www Den ungarske regerings folkeafstemningskampagne

Research: Kristin Haulik

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.