Vækstsnue rammer Sverige

Svenskerne skal indstille sig på vækst på et lavere niveau, der trods alt ville være højvækst i Danmark. Foto: Fagpressen.eu

Pessimistisk prognose dumper ned i svensk valgkamp

Af Claus Djørup
Tre uger før rigsdagsvalget den 14. september lover den borgerlige firpartiregering skatte- og afgiftsforhøjelser for i alt 25 mia. skr. i slutningen af næste valgperiode og flere flygtninge.

Det ligner en kamikazestrategi for den trængte alliansregering at agere ansvarsfuldt, ærligt og åbent. Det kunne også være at tage om nældens ro, for den seneste prognose for svensk økonomi indeholder større offentlige underskud.

Selv den nedjusterede vækst er dog misundelsesværdig høj set med danske øjne med 1,9 % i år og 3,0 % næste år, og den offentlige saldo falder fortsat trods årlige underskud. Til gengæld holder ledigheden sig et par procentpoint over det dansk niveau.

Dansk finansskat
Finansminister Anders Borg henter inspiration i den danske lønsumsafgift på finanssektoren, der er en erstatning for moms, som finansielle institutter er fritaget i kraft af EU. Han har også kig på ejendomsselskabers skattefordele.

Videre skal miljøbelastende biler belægges med højere afgifter, fremgår det af Anders Borgs pressemeddelelse. Almindelige skatteydere berøres kun direkte af højere alkohol- og tobaksafgifter.

Alliansregeringen erkender, at den har sænket skatter for lånte penge, siger sossernes finanspolitiske ordfører, Magdalena Andersson, til Dagens Nyheter. Det ifølge opinionsmålingerne kommende statsministerparti tager Anders Borgs liste med skatte- og afgiftsforhøjelser til sig.

300 flygtninge om dagen
Den svenske augustprognose føjer sig til billedet af en gumpetung vækst i EU.

Anders Borg tilskriver den svenske nedjustering en række internationale omstændigheder:
Afdæmpede vækstudsigter i USA med minusvækst i 1. kvartal
Kina lægger låg på kreditekspansionen
Indiens overregulerede markeder afføder høj inflation
Rusland og EU’s sanktioner mod hinanden
Sikkerhedspolitisk uro i flere dele af verden

Flygtningestrømmen til Sverige er mere end fordoblet de seneste 10 uger til godt 2000 asylsøgere om ugen.

Dansk prognose tirsdag
Tirsdag fremlægger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) den danske augustprognose i forbindelse med finanslovforslagets fremsættelse.

I prognosen fra 26. maj blev væksten i bruttonationalproduktet nedjusteret med 0,2 til 1,4 procent for 2014, mens 2015-væksten blev opjusteret med 0,1 til 2,0 procent. (Dj/240814)

www
Svenske nøgletal
Pressemeddelelse om stramninger i 2017 og 2018

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder er redaktionelt materiale og må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.