Ubetinget dansk støtte til EU-forslag om færre ulve

Ulve skrives i mandtal til sommer

Af Claus Djørup
Grøntrepartsminister Jeppe Bruus (S) ville gerne regulere ulvebestanden på europæisk niveau frem af de enkelte lande, men for overhovedet at gennemføre en lempelse bakker han helt op om EU-kommissionens forslag om en lavere beskyttelse og nedskydning, når rovdyret ellers er i gunstig bevaringsstatus.

Det sker med et usædvanligt kortfattet forhandlingsmandat uden vægtninger: Danmark tilslutter sig forslaget.

Ikke et ord i tidligmandatet om, at regeringen lægger stor eller bare vægt på et aspekt i forslaget, der nedgraderer ulvens beskyttelse i habitatsdirektivet fra „strengt beskyttet“ til „beskyttet“. Det er muligt efter en ændring af Bern-konventionen om beskyttelse af vilde dyr og planter samt naturlige levesteder, der er gennemført på forslag af EU med dansk støtte …

Et mindretal bestående af SF, Enhedslisten, Alternativet og løsgænger Theresa Scavenius voterede imod ved forelæggelsen i europaudvalget fredag 4. april.

Utryghed
Diskussionen går ikke på, om ulve angriber mennesker, men at canis lupus skaber utryghed, som det skete næste dag, da Ekstra Bladet publicerede en video fra Tistrup i Vestjylland, hvor en ung ulv luntede på Vestervang.

-Befolkningens tryghed kommer før ulvens behov, og ulven skaber utryghed i Danmark, særligt når den færdes i bebyggede områder. Det lægger også stort pres på husdyrholdere. Ulven kan fortsat være i Danmark på menneskets præmisser, ikke omvendt, erklærede Jeppe Bruus i europaudvalget.

Han mener, at den danske bestand burde vurderes i helhed med den centraleuropæiske bestand, hvilket ville give en lavere tærksel på, hvornår man kan regulere den danske ulvebestand, dvs. skyde ulve.

En sådan ændring er ikke mulig i den aktuelle proces, beklagede Jeppe Bruus og tilføjede, at vil kræve et nyt forhandlingsmandat.

Overblik og definition
Til sommer kommer en optælling, der eventuelt kan bekræfte, om gunstig bevaringsstatus er gunstig. Herefter vil Jeppe Bruus kontakte Tyskland om regionalisering af ulveforvaltning.

Videre er regeringen ved at se på definitionen af problemulv. Grøntrekants- og justitsministerierne på trapperne med en vurdering af mulighederne for at agere overfor problemulve inden for den nuværende lovgivning, oplyste Jeppe Bruus i et svar til EU-ordfører Christian Friis Bach (V) .

-Det kan give muligheder særligt der, hvor ulve løber ind i byerne, sagde Jeppe Bruus.

Ulven ikke er farlig for mennesker, men man må også anerkende, at den skaber frygt og utryghed, medgav han.

Vildtrådets plan
Man kan godt regulere problemulve med den nuværende lovgivning, fastslog EU-ordfører Claus Jørgensen (SF), da han voterede nej. Han opfordrede regeringen til at vedtage den helheds- og forvaltningsplan, som Vildtforvaltningsrådet lavede for Miljøministeriet i 2019.

-For at vende tabet af arter og biodiversitet er der brug for en faglig tilgang med en generel revision, så vi får truede arter tilbage på direktivets bilag og forpligter medlemsstaterne til at beskytte dem. Vi kan ikke støtte en politisk tilgang til biodiversitet, hvor man plukker én art ud, sagde Claus Jørgensen.

Jeppe Bruus bekræftede, at han har haft møde med vildtrådet om de i alt 41 forslag fra 2019, og han arbejder med de resterende ikke-gennemførte anbefalinger.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DD) gav i sit ja-votum tilsagn om at støtte et fremtidigt mandat, der går videre med hensyn til regulering af ulv og helst helt fjernelse: – Vi mener grundlæggende, at der ikke er plads til ulve i Danmark, men som en start må vi få styr på problemulvene.

Theresa Scavenius’ nej-votum skyldes, at hun ønsker stærkere beskyttelse af truede arter.

-Det hører med til historien, at der er landmænd, der er glade for ulv, fordi ulven tager en del kronvildt, som ikke har haft naturlige fjender, sluttede Jeppe Bruus.

Onsdagsspørgsmål
Spørgetiden 9. april indeholder et onsdagsspørgsmål om ulve, som stilles af Kristian Bøgsted (DD) til Jeppe Bruus om ulve. “Er ministeren enig i biolog Kent Olsens udtalelser om, at der er plads til omkring 200 ulve i Jylland?” lyder spørgsmålet. (Dj/070425)

www
Streng ulvebeskyttelse i Danmark uanset EU-forslag (17 VI 2024)
DCE 21 III 2025: Antallet af ulve i Danmark
TV Midtvest 4 IV 2024: Vild video: Landmand fik uventet selskab på marken under aftensåning
Vildtforvaltningsrådets forslag til adaptiv forvaltningsplan for ulv i Danmark, 15. marts 2021

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder
.

Comments are closed.