Skåne klemmes i to hovedstæders bud på EMA

Frank Jensen, Lars Rebien Sørensen, Anders Samuelsen, Ellen Trane Nørby og Karen Ellemann kaster lange øjne efter EU’s lægemiddelagentur, som Brexit tvinger over på kontinentet. Foto: Fagpressen.eu

Frank Jensen holder Sydsverige orienteret om EMA til København

Frank Jensen: Stockholm, Amsterdam og München er de største konkurrenter. Foto: Fagpressen.eu

Af Claus Djørup
Konkurrencen mellem Sverige og Danmark om værtsskab for lægemiddelagenturet EMA klemmer Malmø og Lund.

Øresundsregionen brander sig som international biotekregion. Spørgsmålet er, om det sjællandsk-skånske ”Greater Copenhagen” involveres i kampagnen for at hive EMA fra London til København. Overborgmester Frank Jensen (S) vil i hvert fald holde linjen varm til Malmø, Lund og Region Skåne.

– Vi vil gøre alt for at holde dem godt orienteret undervejs, så de også føler et stærkt ejerskab til det. Det kan være svært for vore kolleger at tone fuldstændigt rent flag al den stund at regeringen i Stockholm har budt ind på det, sagde Frank Jensen inden et møde med Malmøs borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) onsdag 8. februar.

Foreløbig lægger Sverige, Finland, Frankrig, Tyskland, Holland, Irland og Danmark billet ind på lægemiddelagenturet med 900 ansatte og stor mødeaktivitet med tilrejsende eksperter.

Frank Jensen vurderer, at Københavns største konkurrenter er Stockholm, Amsterdam og München.

Malmø-Lund hører med til sundheds- og medicinklynge
– Vi vil formodentlig ikke lægge skjul på, at vi tager lidt ekstra med, det sydlige Sverige, når vi ser på København som en attraktiv ‘life science’ sektor, siger Lars Rebien Sørensen, som er regeringens særlige udsending for EU’s lægemiddelagentur.

Lars Rebien Sørensen, som var adm. direktør for Novo Nordisk indtil årsskiftet, fremhæver den ”nære tilknytning til universitetscenteret i Lund og de fantastiske investeringer i kerneteknologi og nanoscience”.

Stockholmsvenskere kunne bakke op om København på målstregen
– Vi vil tage en drøftelse med svenskerne om de oplagte fordele ved det sydsvenske, siger nordens- og ligestillingsminister Karen Ellemann (V), som er barselsvikar for sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fra den 20. februar.

– Jeg tror, at Sydsverige godt kan se fordelene i, at København kunne være en mere fordelagtig placering, mener Karen Ellemann.

Ellen Trane Nørby mener, at Sverige godt vil kunne se den fælles interesse i at bakke op om et dansk kandidatur, når man nærmer sig deadline.

– Vi har haft en tæt dialog med svenskerne, og den kommer vi selvfølgelig til at fortsætte, siger Ellen Trane Nørby.

– Vi arbejder i fællesskab i det sydlige Sverige og resten af Sjælland på at få dette ‘hub’ for medicinalindustrien – lægemiddelgodkendelser – til København, siger regionsborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som er næstformand i ”Greater Copenhagen & Skåne Committee”

Storbritannien mister to agenturer
Kapløbet er i gang uden et officielt startskud endsige resultat af Brexit-forhandlingerne.

Der er ingen tvivl om, at agenturerne EMA (European Medicines Agency) og EBA (European Banking Authority) skal flytte, når Storbritannien forlader EU, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

– Man kan ikke have europæiske institutioner liggende, når man ikke længere er medlem af EU. Briterne har meddelt, at de forlader EU, og det tager vi og andre bestik af. Det betyder en relokalisering af EMA og EBA, og det er der en åben dialog om i EU, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Lægemiddelstyrelsen opruster
Allerede inden lanceringen af den danske kampagne torsdag 8. februar har hun været i gang med at fremføre København som EMA’s nye hjemsted.

Regeringen har besluttet at opgradere Lægemiddelstyrelsen både økonomisk og medarbejdermæssigt, oplyser Ellen Trane Nørby.

Det skal gøre styrelsen klar til at byde ind på flere opgaver upåagtet hvor EMA flytter hen. Videre vil det styrke det danske kandidatur.

Udenrigs- og sundhedsministrene ønsker ikke at oplyse budgettet for EMA-kampagnen.

EMA’s chef besøger København
EMA’s øverste chef, den italieneren Guido Rasi, besøger København fredag 10. februar for at besigtige forholdene, og det må antages, at han er på rundtur til flere mulige lokaliteter i EU-landene.

Den svenske regering oprettede for to måneder siden et sekretariat, der skal kæmpe for flytning af EMA til Stockholm eller Uppsala. (Dj/090217)

www
Danmarks officielle kampagnebrochure
Den svenske regerings lancering

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.