Regeringen åbner for VE-tilskud på finansloven

Rasmus Helveg Petersen forventer PSO-enighed med EU til efteråret

Af Claus Djørup
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) åbner for, at VE-støtten og den grønne omstilling omlægges fra finansiering via PSO-afgiften (Public Service Obligations) til finanslovtilskud.

Det er et “kæmpe hvis”, men det kunne blive resultatet af forhandlingerne med EU-kommissionen om PSO-afgiften.

En anden løsning er adgang for udenlandske producenter til den danske VE-støtte, som netop er et element i EU-godkendelsen af den danske solcellestøtte.

Ergo skal enten VE-tilskud eller finansieringen af PSO-omkostningerne omlægges. Rasmus Helveg Petersen forventer en aftale med EU-kommissionen i efteråret. Først derefter træffes politisk beslutning i energiforligskredsen om valg af system fra og med 2017.

Energiafgift eller personskat
Indtægterne fra PSO-afgiften skal i givet fald erstattes af en ny energiafgift eller personskat, oplyser Rasmus Helveg Petersen til Fagpressebureauet efter samråd i klima- og energiudvalget onsdag 20. maj om forhandlingerne med EU-kommissionen om PSO-afgiftssystemet.

Han afviser andre løsningsforslag fra EU-kommisisonen, herunder den tjekkiske med ens, fast gebyr på alle forbrugere.

En fjerde mulighed kunne det norsk-svenske certifikatmarked, som EU-kommissionen sætter højt i modsætning til den danske regering.

EU’s anke er statsstøttediskriminering
Finanslovmodellen løser EU-kommissionens indvending mod diskriminering over for udenlandske producenter, der ikke kan opnå tilskud for grøn strøm leveret til danske forbrugere.

Den danske PSO-model er ifølge kommissionen traktatstridig, og derfor er systemet kun godkendt midlertidigt til udgnagen af 2016.

Den midlertidige EU-godkendelsen til og 2016 af statsstøtte til solceller og husstandsvindmøller indebærer, at udenlandske anlæg kan byde på mindst 2,4 MW af pilotudbuddet på 20 MW.

Denne åbningsløsning over for udlandet fordrer et samarbejde med andre EØS-lande, hvor danske producenter modsvarende fik adgang til andre EØS-landes VE-tilskud. Nøglebegreberne er fysisk udveksling af strøm og gensidigighed, og det er mest aktuelt med Tyskland, pointerer Rasmus Helveg Petersen.

Danmark prøver at parallellisere med Tyskland, som fører tilsvarende forhandlinger med kommissionen, fremgår det af Rasmus Helveg Petersens redegørelse.

Venstre frygter efterbetaling
Hans Chr. Schmidt (V) havde indkaldt til samrådet bl.a. for at retfærdiggøre, at nogle kommuner overvejer at stoppe opstilling af vindmøller på grund af risiko for erstatningssager, hvis PSO-systmet underkendes helt af EU-kommissionen og der opstår krav om tilbagebetaling.

Den risiko er nærmest ikke-eksisterende, fastslog Rasmus Helveg Petersen, som følgelig afviste opfordringen fra Hans Chr. Schmidt til at dæmpe opstillingen af landvindmøller.

– Jeg ser ikke et truende monster i horisonten, der drejer sig om at tilbagebetale støtte for VE-anlæg, sagde Rasmus Helveg Petersen på baggrund af den “meget tætte dialog” med kommissionen om den fremtidige indretning af det danske støttesystem.

– Jeg tror sagtens, at kommissionen kan finde på at rejse krav, som den ikke har fortalt nogen om. Der er en risiko, sagde Hans Chr. Schmidt med henvisning til solcellesagen og et svar i oktober fra ministeren.

Energi- og klimaordfører Lars Chr. Lilleholt (V) frygter, at en finanslovmodel indebærer, at hvert enkelt anlæg skal statsstøttegodkendes. (Dj/220515)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder depecher må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.