Polen regner med dansk ja til Baltpipe

Andrzej Duda og Lars Løkke Rasmussen: Stort potentiale i Baltic Pipe-projektet: Foto: Jerry Bergman

Løkke til Duda: Energisikkerhed, åbent marked og vækst hænger sammen

Af Claus Djørup
Polens præsident Andrzej Duda er betrygget af den danske holdning til et gasrør fra Norge via Danmark til Polen, selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen afventer projektanalysens vurdering af tekniske muligheder og rentabilitet.

– Der kunne være et stort potentiale i Baltic Pipe-projektet, erklærede Lars Løkke Rasmussen på pressemødet i Statsministeriet sammen med den polske præsident torsdag 9. juni.

– “Baltpipe” er et led i både Polen og EU’s strategisk energisikkerhed, pointerede Duda.

Gasforbindelsen til Norge skal reducere Polens og andre østeuropæiske landes afhængighed af russisk gas. Polakkerne med Andrzej Duda i spidsen regner med en indvielse senest 2022.

– Vi deler holdningen, at energimæssig uafhængighed er vigtigt af mange grunde, når man vil sikre økonomisk vækst, men også fra et sikkerhedspolitisk perspektiv, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Derfor er Danmark positiv over for at udvide det indre marked, tilføjede den danske regeringschef. Han ser frem til at diskutere sammenhængen mellem vækst og kobling af de nationale energimarkeder ved det næste EU-topmøde den 28.-29. juni.

Indpakket i diplomatisk glitterpapir – (“…, men …”) kritiserede statsministeren konsekvenserne af PiS-regeringens lovinitiativer for danske investeringer i vindmølleparker, landbrug og sundhed.

– Jeg er ikke i en position i dag, hvor jeg kan udtale mig detaljeret om projektet, men kan overordnet sige, at jeg ser et potentiale. Vi vil grundigt vurdere feasibility-studiet inden en beslutning, konkluderede Lars Løkke Rasmussen.

Projektanalysen er klar i slutningen af året, oplyser det polske nyhedsbureau PAP. Det drejer sig om 10 milliarder kubikmeter gas om året. Det polske naturgasselskab PGNiG har licenser i norske felter bl.a. Gina Krog og Skarv.

Polens ønske om sikkerhed dominerede pressemødet, nemlig den militære. I øjeblikket pågår en stor NATO-øvelse “Anakonda 16” i Polen, og alliancens årlige topmøde finder sted i Warszawa om fire uger. (Dj/100616)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.