Kongeriget slæber EU for WTO-domstol

Kaj Leo Johannesen: EU lukker havne for eksport i strid med WTO. Foto: Fagpressen.eu

FÆRØERNE KØRER TO SAGER MOD EU-KOMMISSIONEN I SILDESTRIDEN

Af Claus Djørup
WTO behandler den danske regerings anmodning om nedsættelse af et WTO-panel i sildestriden mellem Færøerne og EU på det næste møde i tvist-organet ”Dispute Settlement Body” den 20. januar, oplyser lagmand Kaj Leo Johannesen i en pressemeddelelse.

Udenrigsministeriet afleverede anmodningen i Genève onsdag 8. januar.

Derved indfrier regeringen på ny sit løfte til det færøske landsstyre om at yde teknisk bistand og anvende sine diplomatiske faciliteter. Det sker uanset regeringen har frarådet at køre to parallelle sager. I forvejen har Danmark på Færøernes vegne anlagt en voldgiftssag i regi af FN’s havretskonvention ved havretsdomstolen i Hamborg om selve sanktionerne.

Færøernes klage til WTO vedrører bl.a. EU’s lukning af sine havne for transit af færøsk eksport af sild og makrel til tredielande. Det skyldes alene EU’s ønske om at beskytte EU’s egen industri, anfører Kaj Leo Johannesen.

GRØNLANDSK STØTTE
Grønland støtter Færøerne fuldt ud og moralsk, forsikrede selvstyreformand Aleqa Hammond under sit besøg i Statsministeriet onsdag inden meddelelsen om WTO-sagen.

Aleqa Hammond afstår dog fra officielle udtalelser at udtale sig officielt om EU’s sanktioner mod Færøerne.

– Færøerne har et andet forhold til EU end os. Vi har en samarbejdsaftale med EU, som vi prioriterer højt, understregede Aleqa Hammond.

Grønland har et vellykket forsøgsfiskeri efter makrel og arbejder selv på at blive en kyststat og deltage i forhandlinger om fiskekvoter, bekræftede Aleqa Hammond, som tillige er fungerende fiskeri-, fangst- og landbrugsminister. (Dj/090114)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.