Hamborgtale med formaning om nationale reformer

Helle Thorning-Schmidt: Personligt ja til euro. Foto: Fagpressen.eu

FIRE TESER OM EU OG DEN POLITISKE MIDTE

Af Claus Djørup
Danmark burde opgive sine Edinburgh-forbehold og slutte sig til euroen, erklærede statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin europapolitiske tale i Hamborg.

– Vi ønsker at være så tæt på den europæiske unions kerne som muligt. Det er stadig min personlige overbevisning, at det ville være bedst for Danmark at afskaffe forbeholdene og slutte sig til euroen, sagde Helle Thorning Schmidt i sin jeg-er-europæer-for-mine-børns-skyld tale på Hamborg Rådhus ved den årlige Matthiae Mahl-banket fredag 21. februar.

EU-landene skal fortsætte reformprocessen, og dermed mener hun først og fremmest reformer i medlemslandene selv.

Den danske regeringschef opstiller fire teser om EU’s livskraft og fremtid:

1) EU har vist sig i stand til at håndtere alvorligere kriser og indgå kompromiser om løsninger, som ingen havde troet muligt i finanskrisens værste dage.

2) I krisetider bør de politiske midterpartier stå sammen og tage ansvar trods populistiske yderpartier til højre og venstre.

3) Vi skal ikke gå på akkord med vore europæiske værdier i kriser.

4) Fortsatte reformer af arbejdsmarked, den offentlige sektor og uddannelse samt forskning skal holde den europæiske union økonomisk stærk og konkurrencedygtig.

– En masse kan gøres og er gjort på EU-niveau, men hovedparten af arbejdet skal gøres på nationalt niveau. Der er ingen vej uden om nationale reformer for at holde vore økonomier konkurrencedygtig, formanede Helle Thorning-Schmidt.

Talen blev holdt same dag som de seks ja-patentpartier blev enige om etablering af en dansk afdeling af EU-patentdomstolen, hvis folkeafstemningen 25. maj bliver et ja. (Dj/220214)

www Hamborgtalen

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.