EU’s fiskeriaftale med Norge er forsinket

Tre fiskerimandater og intet makrelnyt
Af Claus Djørup
Et enigt folketing står bag fødevareminister Mette Gjerskovs (S) tre forhandlingsmandater til det næste EU-fiskeri- og landbrugsministerrådsmøde 18.-19. december.

De to første mandater gælder fiskerimulighederne i 2013 i bl.a. Atlanterhavet og Nordsøen, og det tredje gælder en langsigtet plan for torsk.

For de eksterne bestande afhænger af forhandlingerne med Norge og kyststatforhandlingerne med Island og Færøerne.

Forhandlingerne mellem EU og Norge afsluttes først i januar, og derfor er det midlertidigt slut med at fiske i hinandens farvande fra 1. januar. Der fastsættes samtidig foreløbige kvoter for de fælles forvaltede bestande på 65 procent af 2012-niveauet, oplyste Mette Gjerskov i europaudvalget fredag 14. december.

I kyststatforhandlingerne er der enighed om reduktion af TAC’en (fiskekvoten) med 15 procent, men der er uenighed om fordelingen, oplyste Mette Gjerskov. Det samme gælder blåhvilling og atlanto-skandisk sild, hvor Færøerne kræver en højere andel.

– På makrel er der ikke meget at sige. Forhandlingerne er ikke rullet derud af med kæmpe skridt, svarede Mette Gjerskov, da Merete Riisager (LA) spurgte til makrelstriden, hvor Færøerne og Island står over for Norge og EU.

Det cypriotiske EU-formandskabs kompromistekst vedrørende en revision af den langsigtede og ikke særlig succesrige forvaltningsplan for torsk i bl.a. Nordsøen, Skagerrak og Kattegat går uden om EU-kommissionen. Det kan anført af store lande føre til en interinstitutionel konflikt med EU-parlamentet om kompetence ved fastlæggelse af forvaltningsplaner, som Mette Gjerskov gerne vil undgå. (Dj/161212)

Comments are closed.