EU’s energimærkning lyser op

Lars Chr. Lilleholt: Danmark arbejder for større fleksibilitet i støtteordninger. Foto: Fagpressen.eu

Nej fra Liberal Alliance til energimærkning – færre A-produkter i reformeret energieffektivitet

Af Claus Djørup
Liberal Alliance leverede det eneste nej, da energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fik mandat i europaudvalget fredag 6. november angående en ny forordning om energimærkning.

Modstanden gælder dog ikke forenklingen til syv klasser for energieffektivitet, men et tilhørende produktregister med tilhørende database. Videre er LA imod statslige informationskampagner.

Den gamle bogstavskala A-G genindføres uden +-underklasser. Der skal ske en løbende tilpasning, så kun få produkter udmærkes med et “A” i modsætning til i dag.

Udvandingen af mærkningsordningen – skalaen er sprængt – er en succeshistorie, mener europaudvalgsformand Mette Gjerskov (S).

– Man har stillet krav til elapparater, som hurtigt bliver så meget bedre, at producenterne har været motiverede til at lave mere energirigtige apparater. Derfor er de gået fuldstændig ud af skalaen, og man er nødt til at lave en ny. Så fås det ikke meget bedre, sagde Mette Gjerskov.

Hurtig enighed i ministerrådet
Lars Chr. Lilleholt og EU-kommissionen måler succesen dels på en ekspedit behandling i ministerrådet, dels har energimærknings- og ecodesignordninger givet energibesparelser svarende til Italiens energiforbrug eller 3500 kroner per europæisk husstand.

Reform af energimærkning er et af tre initiativer i EU-kommissionens såkaldte sommerpakke om effektivere elmarked energiudnyttelse, som energiunionskommissær Maroš Šefčovič og klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete fremlagde 15. juli i år.

Støtteordninger skal ikke forbeholdes klasse A
Den ny forordning skal sikre en bedre håndhævelse i de medlemslande, der i dag tager let på markedstilsynet. Manglende kontrol snyder EU-forbrugerne for samlet 10 procent af den mulige energibesparelse, og her er krumtappen et elektronisk produktregister.

– Forslaget indfører desuden mulighed for, at medlemsstaterne kan etablere incitamentsordninger, der kan fremme køb af energieffektive produkter i den bedste energiklasse, oplyste Lars Chr. Lilleholt.

Han arbejder for større fleksibilitet, så ikke kun de bedste produkter i topklassen kan opnå skattefradrag eller tilskud.

C er bedste klasse ved reskalering
EU-kommissionen lægger op til så krævende betingelser, at de bedste klasser – A og B – er tomme, når skalaen på ny fastlægges. Samtidig skal de enkelte produktskalaer være så robuste, så de kan holde i 10 år.

Danmark er med i den gruppe lande, som ønsker reskalering, når 40 procent af modellerne inden for en produktgruppe er klasse A. Derved kommer man uden om manglende kendskab til salgsdata for de enkelte modeller.

Christian Poll (AL) ærgrer sig over, at bilerne ikke er med i forslaget. De har deres egen ordning. (Dj/081115)

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.