Det officielle Ungarn i krig med George Soros

Den øverste del af Fidesz-regeringens nye rundspørgeskema. Illustrationen er baseret på en skærmdump fra 444.hu.

Ungarsk pseudoafstemning om konspirationsteori

Af Claus Djørup
Ungarns højrenationale premierminister Viktor Orbán lancerer endnu en såkaldt national konsultation, der denne gang har en enkelt person som skræmmebillede – den ungarskfødte finansmand George Soros.

Optakten er en plakatkampagne, der afbilder en smilende Soros og bærer teksten ”Lad ikke Soros få det sidste ord”.

Regeringskontrollerede tv-kanaler er begyndt at bringe reklamer som led i propagandakampagnen for den nationale konsultation, skriver erhvervsmediet The Budapest Journal.

Rundspørgen består af syv spørgsmål og tilhørende afkrydsningsfelter, som borgerne kan returnere: Accepterer/støtter De dette punkt i Soros-planen?

”… således også i Ungarn”
De syv udsagn i spørgsmålene lyder:

1) George Soros vil forlede Bryssel til årligt at genbosætte mindst en million immigranter fra Afrika og Mellemøsten, således også i Ungarn.

2) George Soros planlægger også sammen med lederne fra Bryssel, at EU-medlemslandene, således også Ungarn, nedriver de grænsebeskyttende hegn og åbner grænserne for migranterne.

3) En del af Soros–planen er, at Bryssel forpligter sig til at omfordele migranter, som har samlet sig i Vesteuropa, med særlig fokus på de østeuropæiske lande. Det er ifølge planen meningen, at Ungarn også skal deltage i dette.

4) På grundlag af Soros-planen skal Bryssel forpligte samtlige medlemslande, således også Ungarn, til at betale 9 millioner forint (215.460 kr., red.) til hver migrant.

5) Georg Soros ønsker også at opnå, at migranter skal dømmes mildere for begåede forbrydelser.

6) Soros-planens mål er at sætte Europas sprog og kulturer i baggrunden, så integrationen af migranter kan forløbe hurtigere.

7) Det indgår i Soros-planen, at de lande, som modsætter sig immigration, skal udsættes for politiske angreb og idømmes hårde straffe.

EU-domstolen godkender omfordeling
Den ungarske premierminister bekræftede iværksættelsen af den ny kampagne på et gruppemøde i sit parti Fidesz den 13. september, skriver det regeringstro Origa.hu.

Det skete få dage, efter at EU-domstolen underkendte Ungarns og Slovakiets protester mod EU’s omfordeling af flygtninge.

Oppositionsleders spørgsmål om statsforfald
Den tidligere ministerpræsidentkandidat László Botka fra socialistpartiet MSZP (Ungarns Die Linke) undsiger den “falske konsultation”.

Den er en afledning fra det, som vedrører den ungarske befolknings virkelige bekymringer og problemerbeskæftiger sig ikke med, erklærer han i en pressemeddelelse.

László Botka opstiller tre alternative spørgsmål (1 florint står i knap 2,4 øre, så beløb løber nemt oppe i ungarske milliarder):

1. Nogle mener, at det ungarske sundhedsvæsen er verdensberømt, at der ingen rotter er på sygehusene, at der ingen ventetider er, at der ikke mangler livreddende udstyr på sygehusene og at der ikke er lægemangel. Derfor spenderer man hellere flere hundrede milliarder florint på at bygge stadioner end på sundhedsvæsenet. Er De enig i disse synspunkter?

2. Er De enig i synspunktet om, at vores land tilslutter sig Den Europæiske Anklagemyndighed med det formål, at man standser visse gruppers tyveri af EU-subsidier?

3. Er De enig i synspunktet om, at indvandringen ikke er det største problem i Ungarn, men at det derimod er, at 600.000 er emigreret fra vores land og at yderligere 1,3 millioner planlægger at forlade Ungarn?

László Botka opfordrer Viktor Orbán til inkludere disse spørgsmål i nationalkonsultationen.

Bevidst fordrejning

”Soros-planen” er en bevidst fordrejning og vildledning om George Soros’ forslag til at løse flygtningekrisen, skriver The Budapest Beacon.

Rundspørgen sammenblander Soros bemærkninger med en fantasifuld ordning, hvor “Bruxelles-Kommissionen” og Soros er i stand til at nedbryde EU’s nationalstater og påtvinge indvandring af muslimske terrorister, forklarer The Budapest Beacon om Fidesz-regeringens konspirationsteori – Soros-planen.

Det engelsksprogede medie citerer Origo.hu for, at det bliver den hidtil mest intense (læs: beskidte) kampagne.

Kampagnen vil blive anklaget for at slå på antisemitiske strenge, men her vil Viktor Orbán henvise til Israels premierminister Benjamin Natanyahu, som deler hans syn på George Soros som en stor fjende.
George Soros og hans ”Open Society Foundations” lægges for officielt had af Ungarns regering. Billedet er skærmdump fra Soros-fondens netsted.

Det åbne samfunds velgører
Milliardærens ”Open Society Foundations” har i årtier finansieret demokratiprojekter herunder et universitet CEU, som Fidesz-regeringen forsøger at lukke.

Den 87-årige George Soros oplevede og overlevede Miklós Horthys tyskvenlige regime, Nazitysklands besættelse af Ungarn i 1944 og Pilekorspartiets massedeportation af jøder.

Han har selv oplevet at være flygtning, og det gennemsyrer hans kritik af det europæiske asylsystem og Dublin-forordningen, som er udtrykt i en artikel på fondens netsted.

”The Open Society Foundations støtter ikke migration i sig selv, men vi anerkender, at migration er blevet et uundgåeligt træk ved den moderne verden.

Vi hjælper med at finde ansvarlige politiske løsninger på de udfordringer, som migration udgør, i overensstemmelse med folkeretten.

Vi arbejder i alle europæiske lande, der er ramt af store migrationsbevægelser for at støtte civilsamfundsorganisationer, der søger at reagere på en human måde,” hedder det.

Venner i de første postkommunistiske år

Striden mellem Soros og Orbán er beskrevet som freudiansk. Viktor Orbán studerede i London på et stipendiat fra George Soros, som tillige støttede Fidesz i de første demokratiske år, inden Viktor Orbán slog ind på en nationalistisk kurs og erklærede sig som illiberal.

Det var i øvrigt Viktor Orbán, som præsenterede George Soros for den senere, nuværende EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Vandene skiltes for alvor under den store migrantkrise i 2015.

George Soros anklager Viktor Orbán for at omdanne Ungarn til en mafiastat.

Rundspørgeteknik i strid med faglige normer
De ungarske rundspørger kendetegnes ved uvidenskabelig spørgeteknik og hemmeligholdelse af svarene. Om den seneste rundspørge ”Lad os standse Bryssel!” har Fidesz-regeringen efterfølgende kun oplyst, at 99 % støttede regeringens seks spørgsmål.

Der er parlamentsvalg i foråret 2018. (Dj/021017)

Oversættelse og research: Kristin Haulik, B.A. i moderne ungarsk historie.

© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets artikler og billeder må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder.

Comments are closed.