DF stævner mod den europæiske armada i kommunalvalgkampen
Af Claus Djørup
Børnecheck, SU og løndumping er aktuelle eksempler på sidevirkninger af arbejdskraftens fri bevægelighed, som partiformand og politisk ordfører Kristian Thulesen Dahl (DF) inddrog i lanceringen af valgtema og slogan, da han bogstavelig talt stævnede ud af havnen i Helsingør 7. august på partiets søværts kampagnetur.
– Vi laver en kommunal- og regionsvalgkamp, hvor vi vil diskutere med danskerne, hvordan den danske velfærdsmodel bliver undergravet – hvordan det betyder, at der bliver færre penge til den nære velfærd, som skal ydes vore ældre og syge medborgere rundt i kommuner og regioner, siger Kristian Thulesen Dahl.
– Mange danskere siger, at Socialdemokratiet ikke har noget svar på de udfordringer, de står overfor i forhold til den østeuropæiske arbejdskraft. Det har vi (DF, red.) et muligt svar på, og det svar vil mange synes er mere attraktivt, fortsætter Kristian Thulesen Dahl.
Ud af Schengen
Partiet kræver den permanente grænsekontrol genindført for at stoppe kriminelle fra Østeuropa.
– I den forbindelse skal vi en folkeafstemning omkring Schengensamarbejdet (fælles ydre grænser, red.) for ad den vej at få mulighed for at have den kontrol, vi gerne vil have mellem landene i EU, siger gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup (DF).
Dansk Folkeparti ønsker folkeafstemningen om udtræden af Schengen samme dag som folkeafstemningen om EU-patentdomstolen, oplyser udenrigsordfører Søren Espersen (DF). Partiets princip er, at der skal holdes folkeafstemning, hver gang der overdrages suverænitet.
En stadig løsere union
Dansk Folkeparti ønsker tillige en folkeafstemning ligesom den britiske, som premierminister David Cameron har lovet i 2017 et par år efter det næste underhusvalg.
– Der er ting, vi langsomt skal bevæge os ud af. Vi skal have en stadig løsere tilknytning til EU. Det er vores mål ligesom David Camerons i Storbritannien, siger Søren Espersen.
Fire lande og DF
Dansk Folkeparti var det sidste af de tre EU-skeptiske partier, som forlod forhandlingerne i forsommeren om en europapolitisk aftale, der stadig pågår mellem de fem EU-venlige nuværende og tidligere regeringspartier.
EU-ordfører Pia Adelsteen (DF) håbede på en delaftale om bl.a. velfærdsturisme, hvor Venstre og Konservative er enige i, at fri bevægelighed ikke skal give automatisk ret til sociale ydelser i alle øvrige medlemslande.
Tyskland, Holland, Østrig og Storbritannien har sendt et fælles brev til kommissionsformand José Manuel Barroso om velfærdsturisme og fri bevægelighed og sociale ydelser.
– Heldigvis er Tyskland med, for så må vi godt mene det. Det er ikke kun England, sagde Pia Adelsteen dengang.
Valgdatoer
Kommunalvalget foregår 19. november, og Dansk Folkeparti er blandt de folketingspartier ligesom Det radikale Venstre, som har svært ved at opnå samme stemmetal ved lokalvalg som ved folketingsvalg. Til gengæld slog partiet igennem ved EU-parlamentsvalget i 2009 og vandt to af de 13 mandater.
EU-parlamentsvalget afholdes formentlig 25. maj. Mellem de to valg skal der efter alt at dømme holdes en folkeafstemning om EU-patentdomstolen. (Dj/080813)
© Ophavsretsklausul: Fagpressebureauets depecher er redaktionelt materiale og må kun anvendes, distribueres eller publiceres efter aftale. Dette gælder også de i artiklerne nævnte personer, institutioner og virksomheder