Alliance på tværs af EU mod transportliberalisering

Ni lande markerer modstand mod transportkommissær Siim Kallas’ påtænkte liberalisering

Af Claus Djørup
Transportkommissær Siim Kallas beroliger de skeptiske lande og lover, at hans forslag om revision af arbejds- og erhvervsregler i vognmandsbranchen først fremsættes, efter at medlemslandene har debatteret en kommende rapport om EU’s transportmarked.

– Vi er alle enige om at afvente rapporten, meddelte den irske transportminister Leo Varadker efter transportministrenes rådsmøde i Bryssel mandag 11. marts. Dette bekræftede Siim Kallas.

Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn benyttede rådsmødet til at advare EU-kommissionen mod en yderligere liberalisering af vognmandserhvervet.

EU-kommissionen bør holde sine forslag tilbage, indtil EU-landene har haft lejlighed til at diskutere sagen på grundlag af kommissionens kommende rapport om EU’s transportmarked, fastslog Polen som talsmand for de fire Visegrad-lande.

De fire østeuropæiske lande bakkes op af mindst fem vestlande. Tiden er ikke til at liberalisere cabotage (indenrigsfragt kørt af udenlandsk lastbil), fastslår Frankrig, Italien. Belgien, Østrig og Danmark i en fælles erklæring.

De fem lande opfordrer i stedet til at bruge kræfter på at håndhæve de eksisterende regler og stramme op angående arbejdsvilkår og overtrædelser i hele EU, fremgår det af det irske EU-formandskabs referat.

Imidlertid ønsker andre lande at fortsætte liberaliseringen i overensstemmelse med målsætningen om et indre marked for transport. Her undlader den irske transportminister Leo Varadker at nævne lande.

– EU-kommissionen har intet forslag vedrørende cabotage. Vi skal først se rapporten, så vil vi diskutere den, og derefter overvejes forslag om lovgivning. Cabotage er ikke det eneste problem i vejtransporten. Der er adskillige andre elementer, som er mere problematiske angående arbejdskraft, arbejdsvilkår, tilladelsesregler, overtrædelser og håndhævelse af eksisterende regler, siger Siim Kallas. (Dj/120313)

Comments are closed.